De Loep

LOEP 2017 – 3 genomineerden erbij

loep genomineerden loep 2017

De jury van De Loep 2017 heeft bij twee geselecteerde inzendingen besloten alsnog het aantal genomineerde journalisten uit te breiden. Het gaat om Stijn DeBrouwere bij Airbnb Unlocked en Lars Bové en Kristof Clerix bij de Paradise Papers.

Het tweede jurybesluit onderstreept de internationale samenwerking die kenmerkend is voor onderzoeksjournalistieke projecten zoals de Panama Papers, Bahama Leaks en Paradise Papers. Nu maken zeven collega’s – vijf Nederlanders en twee Vlamingen – gezamenlijk kans op een Loep. Niet eerder werd een zo groot team genomineerd.

Lars Bové en Tobe Steel van de Vlaamse zakenkrant De Tijd vroegen meteen na hun nominatie of hun collega Stijn Debrouwere mee mocht delen in de eer en de kans op een Loep. Dataspecialist Debrouwere leverde aantoonbaar een belangrijk aandeel in het werk aan het dossier Airbnb Unlocked. Zijn naam staat ook telkens samen met die van Bové en Steel in de creditline bij de gepubliceerde stukken.

Eveneens in reactie op de nominaties bereikte de jury een gezamenlijk verzoek van de Nederlandse en Vlaams collega’s die hebben gewerkt aan de Paradise Papers. “Het was de jury bij de beoordeling van de inzendingen al wel opgevallen dat bij de Paradise Papers alleen de Nederlanders hadden ingezonden,” zegt juryvoorzitter Kees van den Bosch. “Dat was opmerkelijk omdat de Panama Papers wel gezamenlijk waren ingezonden. Maar wij moeten het als jury doen met het ingezonden materiaal.”

“Na de nominatie werd duidelijk dat het niet inzenden door de Vlaamse collega’s berustte op een misverstand. Dat bevestigden zowel de Nederlanders als de Vlamingen. De jury heeft Bové en Clerix toen de gelegenheid geboden hun artikelen en een toelichting op hun onderzoek alsnog in te zenden. Na beoordeling van die inzending hebben we besloten de nominatie uit te breiden.”

Vernieuwd

Met De Loep onderscheidt de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. De winnaars worden bekendgemaakt op 6 april, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. De jury heeft negen producties genomineerd voor de Loep 2017 en nog eens drie voor de Aanmoedigingsprijs.

Dit jaar is De Loep vernieuwd. Of de onderzoeksjournalistieke productie is verschenen op papier, op radio of tv of online, is geen onderscheidend criterium meer. De prijscategorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn daarom vervangen door Opsporende, Controlerende en Signalerende Onderzoeksjournalistiek. Wel reikt de jury nog de Aanmoedigingsprijs uit, voor journalistiek talent tot en met 30 jaar. Genomineerd voor De Loep 2017 zijn:

 Aanmoedigingsprijs

Opsporende onderzoeksjournalistiek

Controlerende onderzoeksjournalistiek

Signalerende onderzoeksjournalistiek

Inzendingen en jury

Liefst 122 onderzoeksjournalisten stuurden werk in. Het aantal was hoger dan gebruikelijk omdat De Loep 2017 een overgangseditie is, die de periode april 2016 tot en met december 2017 beslaat. Vijftien van de inzendingen kwamen in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs. De verdeling Nederlands-Vlaams was 88 Nederlands, 34 Vlaams en twee Vlaams-Nederlands.

De Loepjury bestaat dit jaar uit Kees van den Bosch (voorzitter), Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Hugo van der Parre, Alexander Pleijter, Enzo van Steenbergen en Trees Verleyen.
Het Loepreglement kunt u hier nalezen.

AVOND VAN DE ONDERZOEKSJOURNALISTIEK

De prijsuitreiking is op vrijdagavond 6 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Speciale gast is Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Na Sullivans keynote speech reiken we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Verder presenteren we het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootlegden en tot politieke debatten leidden.

Xavier Taveirne, Vlaams reporter en radio- en televisiepresentator, is onze ceremoniemeester. Taveirne presenteert voor de VRT het zondagse actualiteitenprogramma De Zevende Dag. Hij won in 2017 ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk, na reservering op de website van Pakhuis de Zwijger. Voor wie uit Vlaanderen komt, wordt busvervoer geregeld. Meer informatie op Avond van de Onderzoeksjournalistiek.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk