Mediacafé

Mediacafé: de jungle van copyright en tarieven

1920x1080_5a37e4e3bbdecdd6364211b21526547cc1c42eade4a8e

In de serie Mediacafés van DeBuren, in samenwerking met de VVOJ, nemen we op 1 maart in Gent de auteursrechten en freelancerstarieven onder de loep. Toegang gratis, reserveren aangeraden.

Steeds meer journalisten werken freelance. In juni 2017 kwam aan een onzekere situatie een eind toen FOD Financiën, de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de Vlaamse uitgevers een verdeelsleutel vastlegden met betrekking tot hun vergoeding.
Maar zijn de regels rond auteursrechten in het voordeel van de journalist of van uitgeverijen en persgroepen? Worden de auteursrechten gerespecteerd door alle partijen? En kan een journalist nog rondkomen? Wat is de situatie in Nederland? En wat zijn de directe kwaliteitsgevolgen voor het publiek?

Sprekers

  • Pol Deltour | VVJ, De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VL)
  • Anne-Lize Vancraenem | JAM, Journalisten Auteurs Maatschappij (VL)
  • Katja Keuchenius | freelance journalist en bestuurslid van de sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond (NL)
  • Yasmina El Messaoudi is moderator van dienst (freelance journalist, radio 2 Vlaams-Brabant, Charlie Magazine)

Gratis, reserveren aangeraden!

Organisatie: deBuren, Journalismfund.eu, VVOJ en locatiepartner Zebrastraat.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk