De Loep

Drew Sullivan (OCCRP) keynote De Loep 2017

drew sullivan

Een nieuw VVOJ-evenement: de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 6 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar reiken we De Loep uit, de prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet.

Wie maakten in 2017 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Liefst 122 onderzoeksjournalisten hebben opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers ingezonden. Daarmee hopen zij een prijs te winnen in één van de categorieën van De Loep 2017: Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Meld je gratis aan bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, ontmoet Vlaamse en Nederlandse collega’s en maak het live mee!

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt afgetrapt door Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Na Sullivans keynote speech reiken we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Ook wordt deze avond het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid. Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek biedt inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten.

De Loep 2017 is een overgangseditie. Voortaan beslaat De Loep het volledige kalenderjaar. De inzendtermijn voor de Loep 2016 liep in april 2016 af, daarom komt voor De Loep 2017 werk in aanmerking dat is verschenen op of na 1 april 2016. Ook kennen we nieuwe categorieën, meer hierover lees je in het Loepreglement 2017.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk