De Loep

Drew Sullivan (OCCRP) keynote De Loep 2017

drew sullivan

Een nieuw VVOJ-evenement: de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 6 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar reiken we De Loep uit, de prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet.

Wie maakten in 2017 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Liefst 122 onderzoeksjournalisten hebben opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers ingezonden. Daarmee hopen zij een prijs te winnen in één van de categorieën van De Loep 2017: Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Meld je gratis aan bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, ontmoet Vlaamse en Nederlandse collega’s en maak het live mee!

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt afgetrapt door Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Na Sullivans keynote speech reiken we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Ook wordt deze avond het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid. Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek biedt inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten.

De Loep 2017 is een overgangseditie. Voortaan beslaat De Loep het volledige kalenderjaar. De inzendtermijn voor de Loep 2016 liep in april 2016 af, daarom komt voor De Loep 2017 werk in aanmerking dat is verschenen op of na 1 april 2016. Ook kennen we nieuwe categorieën, meer hierover lees je in het Loepreglement 2017.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk