Evenementen

Vrijdag 6 april uitreiking De Loep 2017

De Loep

De datum en de plek staan vast, dus save the date! Vrijdagavond 6 april is de prijsuitreiking van De Loep 2017, de prijs waarmee de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen onderscheidt. Wie gaan er met de beeldjes en de geldbedragen vandoor? Kom naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en maak het live mee.

Liefst 122 collega’s hebben werk ingezonden, waarmee zij een prijs hopen te winnen in één van de nieuwe Loepcategorieën: Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek.  De oude categorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn hiermee komen te vervallen. Wel reikt de jury nog steeds de Aanmoedigingsprijs uit, voor talent tot en met 30 jaar. Ook heeft de jury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, met ingang van dit jaar de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen. De genomineerden per categorie worden eind februari bekendgemaakt.

Avond van de Onderzoeksjournalistiek

De prijsuitreiking wordt ingebed in de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, waarop ook het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 wordt gepresenteerd. De avond wordt afgetrapt door een spreker van formaat. Wie, dat maken we de komende weken bekend.

Voor Vlaamse VVOJ-leden en andere belangstellenden uit Vlaanderen regelen we busvervoer, zodat iedereen ’s avonds nog weer naar huis kan. Meer praktische informatie hierover volgt ook de komende weken.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk