Pop-upblog

Pop-upblog #GIJC17: pushing back

Bijna vier dagen lang wordt in Johannesburg de onderzoeksjournalistiek binnenstebuiten gekeerd. Tanja van Bergen bericht over de alweer tiende Global Investigative Journalism Conference, #GIJC17.

Ze dachten dat er een stuk of zeshonderd zouden komen. Want Zuid-Afrika, dat is voor bijna iedereen toch wel een heel end weg.
Maar het werden er duizend, het werden er elfhonderd. En nadat de waarschuwing was rondgegaan dat #GIJC17 uitverkocht raakte, werden het er zelfs nog meer. De tiende editie van de Global Investigative Journalism Conference barst donderdag 17 november in Johannesburg los met een dikke twaalfhonderd deelnemers, uit 130 landen.

Zegen

Deze fenomenale opkomst onderstreept nog maar weer eens wat Ryan Lizza, Washington-correspondent van The New Yorker, krap twee weken geleden opmerkte bij de opening van de jaarlijkse VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek: de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten mag in vele opzichten een ramp zijn, ze is een zegen voor de journalistiek.
‘We hebben Trump over ons heen gekregen, we zitten midden in de Brexit, maar er is ook een terugslag op de terugslag,’ zegt David Kaplan, directeur van het Global Investigative Journalism Network, dat #GIJC17 organiseert samen met de lokale Universiteit van de Witwatersrand. ‘The good guys are pushing back. Feiten doen er weer toe, transparantie doet ertoe. Onze beroepsgroep ligt onder vuur, zelfs in Europa en de Verenigde Staten, maar de belangstelling voor en de kwaliteit van onderzoeksjournalistiek nemen alleen maar toe.’

Amerikaanse Toestanden

#GIJC17 staat in het teken van dezelfde Amerikaanse Toestanden die de agenda van de recente VVOJ Conferentie beheersten. Investigating The New Autocrats is de titel van het openingsdebat, met onder anderen David Cay Johnston, de Trumpwatcher die nu de laatste hand legt aan zijn tweede biografie van The Donald: Worse Than You Think.
In de rest van het programma gaat het over Mafia’s, Mobs, and Cartels. Over Investigating the Arms Trade. Tracking Looted Wealth. State Capture in South Africa. Fighting Fake News. Journalists under Fire: Strategies and ResourcesWhat Washington is Doing in Your Country. Reporting under Repressive regimes.
Er zijn netwerksessies over corruptie en andere duistere financiële zaken. Marina Walker Guevara van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) komt ons bijpraten over de laatste ontwikkelingen rond de Paradise Papers en er staat een Offshore Data Hackaton op het programma.
Verder kunnen we natuurlijk ook nog sappige nieuwe details verwachten over #GuptaLeaks, de dubieuze banden tussen Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en de Gupta clan. Bovendien zal Jacques Pauw van zich laten horen, de auteur van het onthutsende The President’s Keepers.

Begeesterd

Blader door het programma en je vraagt je af hoe de stemming tijdens zo’n conferentie boven het depressiepunt kan blijven. Toch valt er tijdens deze internationale conferenties juist ook veel te vieren. De impact van het werk van onderzoeksjournalisten groeit. Hun doorzettingsvermogen en inventiviteit brengen zaken aan het licht die de Trumps en Zuma’s van deze wereld liever verborgen zouden houden.

Daarbij: ruim vier dagen met zoveel begeesterde collega’s kunnen doorpraten over en reflecteren op je vak, dat ís een feest, hoe zwaar de onderwerpen soms ook mogen zijn.

De komende dagen in dit pop-up blog een indruk van de highlights uit het #GIJC17-programma, verzameld met de hulp van andere conferentiegangers. Voor wie liever dichter op het vuur zit: volg #GIJC17 op Twitter, Facebook, of via de speciale conferentiewebsite. Een newsroom met bijna veertig verslaggevers, camjo’s en vloggers doet van uur tot uur verslag.

TvB, 15-11-2017

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk