VVOJ café

VVOJ-café: Kruip in de huid van een FIOD-rechercheur

neus op de feiten

Hoe denken en werken FIOD-rechercheurs? Zijn er overeenkomsten tussen hun speurwerk en dat van onderzoeksjournalisten? Kom vrijdag 22 september naar het VVOJ Buitencafé en neem een kijkje in de keuken van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

Financiële criminaliteit heeft sinds de economische crisis de volle aandacht van onderzoeksjournalisten. De Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (FIOD) is de opsporingsdienst die zich bezig houdt met deze vorm van criminaliteit. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in de aanpak tussen journalisten en rechercheurs? Met het jaarlijkse VVOJ Buitencafé bezoeken we het hoofdkantoor van de FIOD in Utrecht.

Het bijzondere aan deze middag is dat je samen met FIOD-rechercheurs in een concrete (fictieve) casus duikt. Zo volg je stap voor stap hun werkwijze, van tip naar actiedag tot inlevering van het dossier. Waar slaan de opsporingsambtenaren op aan? Wat zijn hun mogelijkheden en beperkingen?

Programma:
13:30-14:00 Inloop
14.00-14.30 Welkom door de directeur, met inleiding over de werkwijze van de FIOD
14.30-17.00 Deelnemers duiken in kleine groepjes samen met FIOD-rechercheurs  in een casus.
17.00-18.30 Afsluiting en borrel

Kosten:
Deelname is gratis voor VVOJ-leden. Niet-leden betalen €15,00.

Aanmelden:
Meld je aan voor maandag 18 september 12:00 uur. Dat kan met een e-mail naar
het VVOJ-bureau. Zet ‘Buitencafé-FIOD’ in de onderwerpregel, je ontvangt dan een bevestiging en verdere informatie. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk