Nieuws

Korting VVOJ-leden op opleiding IRJ

Logo IRJ

Sinds 2016 werkt de VVOJ samen met  Internationale Research Journalistiek (IRJ). VVOJ-leden kunnen met korting intekenen op deze de post-hbo-opleiding in Nederland en Vlaanderen.

Als onderzoeksjournalist kom je er niet meer zonder een internationale blik, een minimum aan digitale know-how en een dosis ondernemerschap. Daarom bieden twee journalistieke opleidingen met een sterke reputatie (Thomas More Mechelen en de Fontys Hogeschool Tilburg) en het grootste Europese Fonds voor crossborder onderzoeksjournalistiek (Journalismfund.eu) je deze unieke, grensoverschrijdende opleiding onderzoeksjournalistiek aan.

IRJ is de meest complete cursus onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland, met gerenommeerde docenten, een grensoverschrijdende aanpak en nadruk op gestructureerd werken en analytisch denken.

Waarom is deze cursus anders?

  • Je leert niet alleen tools en technieken toe te passen, maar ook om gestructureerd en efficiënt te werken.
  • Het is de enige cursus waar je leert om cross-border samen te werken met collega’s in andere landen. In Vlaams-Nederlandse teams werk je een eigen onderzoeksproject uit dat je kunt verkopen in de Nederlandstalige media.
  • Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het maken en verkopen van je eigen productie. We stoppen niet bij een artikel of uitzending, maar kijken ook naar andere manieren om de opbrengst en de impact van je onderzoek te vergroten.

De cursus wordt gelijktijdig aangeboden in Vlaanderen (Mechelen) en Nederland (Tilburg). Aan de hand van een eigen onderzoeksproject waarvoor je samenwerkt met een collega van over de grens leer je de aangeleerde vaardigheden ook in de praktijk toepassen. Je ontdekt hoe je de beste onderzoeksvoorstellen distilleert uit een brainstorm, hoe je een onderzoeksplan opstelt, hoe een grensoverschrijdende samenwerking verloopt en hoe je je verhaal uiteindelijk pitcht aan een redactie of nieuwsplatform. Daarnaast krijg je ook een inkijk in journalistieke netwerken en het belang daarvan.

De opleiding legt het accent nadrukkelijk op het bijbrengen van journalistieke onderzoeksvaardigheden. Vaardigheden die dus niet mediaspecifiek zijn, maar transmediaal inzetbaar. Voor een ondernemende journalist gaat het immers niet om de drager, maar des te meer om de content.

— Voor wie?

De opleiding richt zich in de eerste plaats tot iedereen met een masterdiploma. Daarnaast kunnen bachelors in de journalistiek en werkende journalisten zich inschrijven. Ook andere kandidaten kunnen zich aanbieden. Met alle geïnteresseerden wordt eerst een kennismakingsgesprek gevoerd om te toetsen of de opleiding aansluit bij de ervaringen en verwachtingen van de deelnemer. Ben je jonger dan 26 jaar, dan word je beschouwd als student en blijf je het recht op kindergeld behouden. 

— Waar en wanneer?

De opleiding wordt gelijktijdig aangeboden in Vlaanderen en Nederland en volgt de respectieve academische kalenders van Thomas More Hogeschool en Fontys Hogeschool: half september tot en met eind mei. De colleges vinden altijd plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19 tot 22 uur in Mechelen, Campus De Vest.

— Inschrijven en prijs

Er worden 25 kandidaten toegelaten. Als je geïnteresseerd bent, stuur je een motivering en cv naar Lisa May  van Journalismfund.eu ( tel +32 2 705 59 19). Als je kandidatuur aanvaard is, kan je je inschrijven. Inschrijven kan in principe tot eind september, maar hou er rekening mee dat maximaal 25 mensen toegelaten worden.

Deelname aan de cursus kost €1400. Zowel in Vlaanderen als in Nederland worden maximaal 25 kandidaten toegelaten (specifieke informatie over de opleiding in Nederland vraag je op met een mailtje naar Luuk Sengers). Als je lid bent of wordt van de VVOJ of VVJ op het moment van inschrijven krijg je tien procent korting op het totale bedrag.

 

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk