Evenementen

Dinsdag 30 mei: VVOJ bij Nieuwspoort

nieuwspoort

Een nieuwe lente, een nieuw initiatief: samen met Nieuwspoort organiseert de VVOJ debatavonden over onderwerpen die zowel de parlementaire pers als onderzoeksjournalisten aangaan. Op 30 mei trappen we af met de (gebrekkige) samenwerking tussen de twee groepen zelf.

Snelle journalistiek, veel onderonsjes, interviews waarbij politici worden overvallen en politici op zoek naar media-aandacht. Daar gaat het om onder de Haagse kaasstolp, toch? Slechts zelden wordt parlementaire journalistiek geassocieerd met diepgravend journalistiek onderzoek. Terwijl juist in politiek Den Haag veel te onderzoeken en te onthullen valt.

Waarom vinden parlementair journalisten en onderzoeksjournalisten elkaar bijna niet in de Haagse wandelgangen? Zelfs binnen een en hetzelfde medium lijkt er een grote afstand te bestaan tussen onderzoeksjournalisten en de parlementaire collega’s.

Zijn parlementair journalisten te lui voor onderzoek? Is snel scoren voor hen belangrijker dat tijdrovend graven? Krijgen parlementair journalisten van hun bazen geen tijd voor onderzoek? Wat zou er gebeuren als onderzoeksjournalisten gingen samenwerken met parlementair journalisten ? Krijgen we dan verrassende onthullingen?

  • Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
  • Datum: dinsdag 30 mei
  • Tijd: inloop 19:30, aanvang 20 uur
  • Toegang: gratis.

In het panel zitten:

Joost Oranje
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, dat extra wil investeren in onderzoeksjournalistiek over politiek Den Haag.
Milena Holdert, redacteur Nieuwsuur. Holdert werkt nu nog als politiek verslaggever in Den Haag, maar komend najaar gaat zij voor Nieuwsuur aan de slag als onderzoeksjournalist.
tom-jan meeus
Tom-Jan Meeus (NRC Handelsblad), die na een lange carrière als onderzoeksjournalist juist de omgekeerde beweging maakte en nu zijn Haagse kronieken schrijft.
Elske Koopman is politiek journalist en oprichter/hoofdredacteur van het tijdschrift Politiek&zo.
Elske Koopman is politiek journalist en oprichter/hoofdredacteur van het tijdschrift Politiek&zo.

Gerelateerde artikelen

  In samenwerking met Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten stelt de VVOJ een tiental beurzen van max 500 euro ter beschikking voor leden. Het gaat hierbij om toegang (250 euro) en een bijdrage in de reis- en verblijfkosten (max. 250).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk