Evenementen

Dinsdag 30 mei: VVOJ bij Nieuwspoort

nieuwspoort

Een nieuwe lente, een nieuw initiatief: samen met Nieuwspoort organiseert de VVOJ debatavonden over onderwerpen die zowel de parlementaire pers als onderzoeksjournalisten aangaan. Op 30 mei trappen we af met de (gebrekkige) samenwerking tussen de twee groepen zelf.

Snelle journalistiek, veel onderonsjes, interviews waarbij politici worden overvallen en politici op zoek naar media-aandacht. Daar gaat het om onder de Haagse kaasstolp, toch? Slechts zelden wordt parlementaire journalistiek geassocieerd met diepgravend journalistiek onderzoek. Terwijl juist in politiek Den Haag veel te onderzoeken en te onthullen valt.

Waarom vinden parlementair journalisten en onderzoeksjournalisten elkaar bijna niet in de Haagse wandelgangen? Zelfs binnen een en hetzelfde medium lijkt er een grote afstand te bestaan tussen onderzoeksjournalisten en de parlementaire collega’s.

Zijn parlementair journalisten te lui voor onderzoek? Is snel scoren voor hen belangrijker dat tijdrovend graven? Krijgen parlementair journalisten van hun bazen geen tijd voor onderzoek? Wat zou er gebeuren als onderzoeksjournalisten gingen samenwerken met parlementair journalisten ? Krijgen we dan verrassende onthullingen?

  • Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
  • Datum: dinsdag 30 mei
  • Tijd: inloop 19:30, aanvang 20 uur
  • Toegang: gratis.

In het panel zitten:

Joost Oranje
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, dat extra wil investeren in onderzoeksjournalistiek over politiek Den Haag.
Milena Holdert, redacteur Nieuwsuur. Holdert werkt nu nog als politiek verslaggever in Den Haag, maar komend najaar gaat zij voor Nieuwsuur aan de slag als onderzoeksjournalist.
tom-jan meeus
Tom-Jan Meeus (NRC Handelsblad), die na een lange carrière als onderzoeksjournalist juist de omgekeerde beweging maakte en nu zijn Haagse kronieken schrijft.
Elske Koopman is politiek journalist en oprichter/hoofdredacteur van het tijdschrift Politiek&zo.
Elske Koopman is politiek journalist en oprichter/hoofdredacteur van het tijdschrift Politiek&zo.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk