Evenementen

Accountability Hack in Den Haag

hack

De tweede editie van de Accountability Hack wordt een bijzondere. De Open State Foundation roept VVOJ-leden in het bijzonder op op vrijdag 9 juni naar Den Haag te komen. Hierbij de uitnodiging van programmamanager Tom Kunzler.

Goed bruikbare overheidsdata is essentieel voor journalisten om jullie werk als waakhond van de democratie te kunnen uitvoeren. Om die reden organiseert de Open State Foundation voor de Algemene Rekenkamer, CBS en enkele ministeries dit jaar de tweede editie van Accountability Hack. Een hele bijzondere editie die dit jaar in het gebouw van de Tweede Kamer zal plaatsvinden.
Het doel van de Accountability Hack is om met overheidsdata toepassingen of tools te maken die bijdragen aan controle, monitoring of verantwoording van uitgegeven overheidsgeld en de daarmee behaalde prestaties. Na Gehaktdag, Tweede Kamerverkiezingen en een lopende formatie is er genoeg aanleiding om aan deze doelen te werken. Zowel voor overheden, volksvertegenwoordigers, journalisten, burgers en belangenorganisaties zijn nieuwe en innovatieve vormen van democratische controle van groot belang.

Kom dus ook naar Accountability Hack en ga alleen of met een team aan de slag met overheidsdata om daar nieuwe inzichten uit te halen die de journalistiek versterken. Voor de winnende teams is een prijzenpot te verdelen van 7.500 euro.

Accountability Hack 2017 – Hackathon in de Tweede Kamer
Datum: Vrijdag 9 juni 2017, 9:00 tot 21:00
Locatie: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Lange Poten 4 te Den Haag

Deelname is gratis en alle informatie is te vinden op www.accountabilityhack.nl

Aanmelden kan via deze link.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk