Evenementen

Grote Expertisedag Nieuwe Media #7

grote expertisedag

‘Waarheid en vertrouwen in de journalistiek’ is het thema van de zevende Grote Expertisedag Nieuwe Media, op vrijdag 23 juni in Amsterdam.

Medialessen voor het digitale nu van pioniers uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en Nederland: innovatieve denkers en doeners presenteren hun nieuwste inzichten op het gebied van zoeken, vertellen en verspreiden van (online) nieuws. Aan de orde komen: News and Virtual Reality, 3D, Factchecking, public powered journalism, drone journalism, maar ook computer based onderzoeksjournalistiek in tijden van alternative facts, en de manier waarop de Russen ons nieuwsbeeld proberen te beïnvloeden met digitale trucs.

Sprekers

chris hambyChris Hambym, onderzoeksjournalist bij  BuzzFeed News. Hamby zal vertellen over de manier waarop Buzzfeed zich teweerstelt tegen de directe Twitter-aanvallen door Trump. Hoe onderzoeksjournalistiek te plegen in een post factual omgeving? Hoe heeft de komst van Trump het werk van Amerikaanse onderzoeksjournalisten veranderd? Hoe kunnen journalisten onder vuur onafhankelijk en feitelijk blijven berichten en het vertrouwen herstellen?

jennifer brandelJennifer Brandel, grondlegger van het zogenoemde ‘public-powered journalism’, en oprichter van het revolutionaire journalistieke platform Hearken. Brandel raakte er tijdens haar journalistieke loopbaan bij onder andere The New York Times en VICE van overtuigd dat het publiek kan bijdragen aan betere stukken. Ze zal daarom concrete tips geven om de lezer te betrekken bij onderwerpen en artikelen en vertellen waarom dit bijdraagt aan vertrouwen in de journalistiek.

andrew golisAndrew Golis, general manager bij de Amerikaanse journalistieke website Vox en adviseur bij het Mobile Innovation Lab van de Britse krant The Guardian. Golis zal vertellen over nieuwe manieren om journalistiek werk online bij het juiste publiek te krijgen. Welke kanalen gebruik je voor welke stukken? Waar vind je nieuwe doelgroepen? En hoe trek je de aandacht en houd je die vast? Andrew spreekt uit ervaring en geeft praktische tips.

thomas seymatThomas Seymat van Euronews, een Europese omroep die op TV en online uitzendt in dertien talen. Hij  stond aan de wieg van No Comment, een platform van Euronews waarop nieuws zonder commentaar en alleen in 360° video’s wordt gebracht. Samen met Louis Jebb, oprichter en CEO van immersiv.ly, zal Seymat  demonstreren hoe VR en 360° video’s nieuwe deuren openen voor de journalistiek. Ook geven zij tips over hoe je binnen een traditioneel mediabedrijf een platform voor VR en 360° video’s van de grond krijgt.

Stijn PostemaStijn Postema,  docent cross-platform journalism aan de University of Edinburg-Napier en freelance journalist voor onder andere dagblad Trouw. Postema  onderzoekt de mogelijkheden van drones voor de journalistiek met behulp van een beurs va het  Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Hoe kunnen journalisten drones gebruiken, hoe verhoud je je tot de privacy van het onderzoeksobject en hoe voorkom je dat je voor de rechter wordt gesleept?

peter burgerPeter Burger,  hoogleraar aan de Universiteit Leiden, is sinds 1990 gefascineerd door nepnieuws, complottheorieën, hoaxes en andere onjuiste verhalen op het internet. Burger begeleidt een factcheckproject van studenten journalistiek uit Leiden. Hij zal ingaan op de manieren van factchecking door media tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Wat werkte wel en wat werkte niet? En hoe kunnen media factchecking in de toekomst optimaal uitvoeren?

thomas boeschotenThomas Boeschoten, datastrateeg bij het AD en oprichter van de Utrecht Data School en docent bij de opleiding journalistiek Windesheim. Hij doet onderzoek op het snijvlak van data en nieuwe media, in het bijzonder naar (online) publieken en mediahiërarchieën. Boeschoten zal dieper ingaan op het fenomeen nepnieuws op sociale media. Hoe kunnen traditionele media zich tegen nepnieuws wapenen en hoe boksen zij op tegen de velen sites die nepnieuws verspreiden?

richard rogersRichard Rogers, hoogleraar New Media en Digital Culture bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij directeur van het Digital Methods Initiative, waar wetenschappers met sociale -mediadata sociale en politieke kwesties onderzoeken. Rogers deed diepgravend onderzoek naar de manieren waarop Rusland desinformatie en nepnieuws verspreidt. Waarom is uitgerekend Rusland een grootaanbieder van nepnieuws, en hoe heeft de komst van internet bijgedragen aan de verspreiding van deze desinformatie?

  • Grote Expertisedag Nieuwe Media #7
  • Vrijdag 23 juni 2017 van 09.00 – 17.00 uur.
  • Universiteit van Amsterdam, James Wattstraat 78, Amsterdam (zaal JWS 2)

Hier kun je je inschrijven.

Voor meer informatie stuur je een mailtje naar ECJ-directeur Bas Mesters.

Gerelateerde artikelen

  In samenwerking met Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten stelt de VVOJ een tiental beurzen van max 500 euro ter beschikking voor leden. Het gaat hierbij om toegang (250 euro) en een bijdrage in de reis- en verblijfkosten (max. 250).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk