VVOJ Vereniging

Kandidaten VVOJ-bestuursverkiezing mei 2017

Loepje

karel degraeve Karel Degraeve

Stelt zich kandidaat als algemeen bestuurslid.

Achtergrond  Karel Degraeve (1972) begon zijn professionele loopbaan in 1997 als copywriter. Na drie jaar maakte hij zijn journalistieke debuut bij het entertainmentmagazine Knack Focus, dat hij mee uitbouwde tot een volwaardig onderdeel van het Knack-pakket. In 2011 werd hij er hoofdredacteur. Een jaar later ging hij aan de slag  als adjunct-hoofdredacteur bij Humo, waar hij zijn journalistieke speelveld verbreedde. Eind 2015 wisselde hij Humo voor Knack. Sindsdien is hij adjunct-hoofdredacteur van het nieuwsmagazine.

Motivatie   ‘Omdat onderzoeksjournalistiek nooit aan belang heeft ingeboet en toch steeds belangrijker wordt, en omdat allianties en samenwerkingsverbanden hun nut hebben bewezen, zet ik met plezier en enthousiasme mee de schouders onder de VVOJ.’

 

Annick_Hus Annick Hus

Stelt zich kandidaat als algemeen bestuurslid.

Achtergrond  Annick Hus (1983) is werkt sinds vorige maand als freelance (onderzoeks)journalist. Zij is daarnaast actief als communicatie- en mediaspecialist en event- en projectmanager. Voordat zij zich vestigde als freelancer werkte Annick voor de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Ze kent het Vlaamse medialandschap door en door en beschikt over een groot netwerk.

Motivatie  ‘Fake news en alternative facts. Het zijn twee termen die spontaan in me opkomen wanneer ik aan de hedendaagse journalistiek denk. En dat is jammer. We hebben meer dan ooit behoefte aan degelijke onderzoeksjournalistiek, die de vinger aan de pols houdt en de burger alert maakt. Daarom wil ik me heel graag inzetten voor de VVOJ, omdat iedereen recht heeft op degelijke, onderbouwde journalistieke bijdragen.

Momenteel is de VVOJ vooral bekend in Nederland. Het zou leuk zijn als we ook Vlaanderen warmer kunnen maken voor de prachtige initiatieven die de VVOJ organiseert. Ik wil waar ik kan met volle goesting een relevante bijdrage leveren.’

 

Vincent_W-4256 (1345 x 2021) Vincent Weggemans

Is sinds januari 2015 algemeen bestuurslid. Stelt zich nu kandidaat voor de functie van secretaris, als opvolger van Daan Marselis, die deze functie in het dagelijks bestuur neerlegt in verband met drukke andere verplichtingen.

Achtergrond  Vincent Weggemans (1971) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkt sinds 2005 als freelance journalist en is vooral actief in de radio- en televisiewereld. Hij schrijft voor vakblad Broadcast Magazine en is verder betrokken bij vele tv- en omroepgerelateerde bladen. Daarnaast geeft hij les in journalistieke vakken aan de Hogeschool van Amsterdam.

Motivatie  Zijn  kandidatuur als bestuurslid lichtte Vincent begin 2015 onder meer hiermee toe: ‘Ik ben voorstander voor private financiers voor de journalistiek. Ook streef ik naar nauwere samenwerking tussen journalistieke opleidingen en tussen die opleidingen en redacties, ten behoeve van onderzoeksjournalistiek.’ (De hele motivatie kunt je hier teruglezen.)

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk