Mediacafé: breek uit je bubbel

Café

In de serie Mediacafés werkt de VVOJ ook samen met OneWorld. Dit tijdschrift nam het initiatief tot een debatavond over de effecten van de informatiebubbel. Discussieer maandag 15 mei mee in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Toegang gratis.

Nooit tevoren hadden wij toegang tot zo veel informatie. Dagelijks versturen we een stortvloed aan tweets en voeden miljoenen websites onze nieuwsgierigheid. Met algoritmen maken sociale media een persoonlijk overzicht van ons nieuwsaanbod en krijgen we voortdurend hetzelfde nieuws aangeboden. Zo raken we ingekapseld in gepersonaliseerde bubbels.

De nieuwsbubbel zou de oorzaak zijn van de verdeeldheid en polarisatie in de samenleving. In hoeverre zijn de media verantwoordelijk voor het in stand houden van deze bubbel? Hoe kunnen we zelf weer grip krijgen op onze informatievoorziening? En willen we überhaupt uit onze bubbel treden en andere perspectieven in oogschouw nemen?

In dit mediacafé onderzoeken we de rol van media in het opblazen van de bubbel. Aan de hand van een panel met kopstukken uit de Nederlandse en Vlaamse media kijken we wat er gedaan kan worden om mensen buiten hun mediabubbel te laten kijken.

In het panel zitten:

Arno Veenstra

Arno Veenstra, datawetenschapper bij Blendle. Blendle werkt onder andere aan een algoritme dat voorkeuren van gebruikers ontdekt en artikelen classificeert en aanbeveelt.

Hans Nijenhuis

Hans Nijenhuis, journalist en schrijver. Hij is sinds mei 2016 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en was meerdere jaren chef van nrc.next. Eerder was hij uitgever bij NRC Media en operationeel directeur van De Bezige Bij.

Judith Möller

Judith Möller, postdoc onderzoeker Political Communication & Journalism (UvA), waar ze zich richt op de impact van sociale en gepersonaliseerde media op de democratie. Welke invloed hebben nepnieuws en filterbubbels op het functioneren van de democratie?

Eric Goens

Eric Goens (TBC), Vlaams journalist en reportagemaker. Hij werkte o.a. voor De Morgen en VTM en maakte een reportageserie over de Brusselse wijk Molenbeek.

Hadjar

Moderator is Hadjar Benmiloud, columniste, radiopresentatrice en oprichtter van Vileine.com.

 

De avond begint om 19:30, de zaal is open vanaf 19:15. Toegang gratis, wel even aanmelden.