VVOJ café

Mediacafé: samenwerken met wetenschappers?

logoMediacafefilter

Journalisten en wetenschappelijk onderzoekers opereren doorgaans in gescheiden werelden, maar er zitten zeker overeenkomsten in hun werk. Pleit dat voor meer samenwerking? Kom naar het Mediacafé in Gent en discussieer mee.

In het Mediacafé onderzoeken we op donderdag 4 mei in op de relatie tussen wetenschappers en journalisten. Moeten ze meer of minder samenwerken? Kunnen ze elkaar versterken, van elkaar leren?

Chuck Lewis, een van de zwaargewichten van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, pleit voor een krachtenbundeling tussen datajournalisten, academici en onderzoeksjournalisten. In een interview naar aanleiding van de Panama Papers (hier staat de opname, vanaf 1:01:30) zei hij hierover: ‘It’s time the walls came tumbling down. It’s all about the information, all the rest is secondary.’

Onderzoek is immers onderzoek, toch? Of blijven de werkvelden toch beter gescheiden, omdat de journalistiek de wetenschap moet kunnen controleren?

We leggen de vragen voor aan:

RinkevandenBrink

 

Rinke van den Brink, redacteur gezondheidszorg bij de NOS en auteur van Het einde van de antibiotica

 

Bea Cantillon, gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen

AnnDooms

 

Ann Dooms, wiskundige en onderzoeker, VUB – ETRO – iMinds.

 

Reinout Verbeke modereert.

 

 

MEDIACAFÉ

Donderdag 4 mei 2017, 19:30 – 21:00 uur.

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent.

Toegang gratis, maar wel graag hier reserveren.

Het Mediacafé is zelf ook een samenwerkingsverband, van deBuren, Fonds Pascal Decroos, de VVOJ en Zebrastraat. En met steun van de VVJ.

Gerelateerde artikelen

cafe

Onderzoeksjournalistieke starters en aspiranten opgelet! Dinsdag 27 september is het zover, dan zal het tweede VVOJ Start Café plaatsvinden.

cafe

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk