VVOJ café

Mediacafé: samenwerken met wetenschappers?

logoMediacafefilter

Journalisten en wetenschappelijk onderzoekers opereren doorgaans in gescheiden werelden, maar er zitten zeker overeenkomsten in hun werk. Pleit dat voor meer samenwerking? Kom naar het Mediacafé in Gent en discussieer mee.

In het Mediacafé onderzoeken we op donderdag 4 mei in op de relatie tussen wetenschappers en journalisten. Moeten ze meer of minder samenwerken? Kunnen ze elkaar versterken, van elkaar leren?

Chuck Lewis, een van de zwaargewichten van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, pleit voor een krachtenbundeling tussen datajournalisten, academici en onderzoeksjournalisten. In een interview naar aanleiding van de Panama Papers (hier staat de opname, vanaf 1:01:30) zei hij hierover: ‘It’s time the walls came tumbling down. It’s all about the information, all the rest is secondary.’

Onderzoek is immers onderzoek, toch? Of blijven de werkvelden toch beter gescheiden, omdat de journalistiek de wetenschap moet kunnen controleren?

We leggen de vragen voor aan:

RinkevandenBrink

 

Rinke van den Brink, redacteur gezondheidszorg bij de NOS en auteur van Het einde van de antibiotica

 

Bea Cantillon, gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen

AnnDooms

 

Ann Dooms, wiskundige en onderzoeker, VUB – ETRO – iMinds.

 

Reinout Verbeke modereert.

 

 

MEDIACAFÉ

Donderdag 4 mei 2017, 19:30 – 21:00 uur.

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent.

Toegang gratis, maar wel graag hier reserveren.

Het Mediacafé is zelf ook een samenwerkingsverband, van deBuren, Fonds Pascal Decroos, de VVOJ en Zebrastraat. En met steun van de VVJ.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk