Evenementen

VVOJ-korting op EIJC & Dataharvest

EIJC17beeldmerk

Klokkenluiders, algoritmen, crossborder onderzoeksjournalistiek, tegels lichten in de regio, samenwerking tussen datajournalisten en wetenschappers. Het is maar een kleine greep uit het rijke programma van EIJC & Dataharvest 2017.

De European Investigative Journalism Conference & Datahavest, georganiseerd door Journalismfund.eu, brengen elk jaar onderzoeksjournalisten, dataspecialisten, coders en hackers samen om nieuwe technieken en ervaringen uit te wisselen en samenwerkingen op te zetten. VVOJ-leden kunnen met korting naar dit bijzondere lange weekeinde, van 19 t/m 21 mei, in het Vlaamse Mechelen.

Interessante namen

Keynote sprekers zijn onderzoeksjournalist Edouard Perrin, bekend van LuxLeaks, en Nicholas Diakopoulos, expert op het gebied van door algoritmen gestuurde processen.

Andere interessante namen:

• Rob Gebelov, Database Projects Editor bij The New York Times.

Megan Lucero, verantwoordelijk voor The Bureau Local, het nieuwe initiatief waarin The Bureau of Investigative Journalism samenwerkt met lokale en regionale journalisten door heel Groot-Brittannië.

Jodi Upton, senior database editor bij USA Today.

Alain Lallemand en andere leden van het crossborder-collectief European Investigative Collaborations, dat naam maakte met onder meer Football Leaks.

Extra bijzonder is dit jaar de Hack Day, die traditioneel voorgaf gaat aan de conferentie. Op donderdag 18 mei kun je niet alleen weer aan de slag met nieuwe sets open data, er is ook een speciaal programma Train the Trainers, waarin de beste datajournalistieke trainers hun kennis en kunde overdragen aan de nieuwe generatie.

Bekijk het volledige programma hier.

Vriendenkorting

Speciaal voor VVOJ-leden is er een vriendenkorting van 10 procent op de deelnameprijs. Als VVOJ-lid betaal je geen €150, maar €135. Ben je student-lid? Dan betaal je geen €85, maar €76,50.

Profiteren van deze aanbieding? Meld je aan via deze maillink. Na verificatie van jouw lidmaatschap krijg je  een code waarmee je je voor het speciale tarief kunt inschrijven.

Je kunt je ook alvast inschrijven op de Dataharvest mailing list, of  lid worden van de Facebookgroep om de ontwikkeling van het programma op de voet te volgen.

Alle verdere informatie op www.dataharvest.eu. De hashtag is #EIJC17.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk