Nieuws

Nieuwe boeken van oude bekenden

1280px-Boeken.     CC-BY-SA-3.0

Twee nieuwe publicaties van oude VVOJ-bekenden. Mark Lee Hunter zette met zijn collega’s van The Stakeholder Media Project hun bevindingen op een rij. Luuk Sengers maakte een handzame Nederlandse editie van Story Based Inquiry.

PowerisEverywhere

Power is Everywhere is de titel van het gratis te downloaden (in PDF) betoog van Mark Lee Hunter, Luk N. van Wassenhove en Maria Besiou van The Stakeholder Media Project. Ondertitel: How stakeholder-driven media build the future of watchdog news. Want er zijn nieuwe spelers op de journalistieke markt, spelers met een uitgesproken (politieke) agenda. Denk aan de eigen onderzoeksredacties die Greenpeace opzet.

Hunter en zijn collega’s monitoren deze nieuwe ontwikkeling al sinds 2006, in het Stakeholder Media Project van het INSEAD Social Innovation Centre in Fontainebleau, Frankrijk. In Power is Everywhere beschrijven zij het landschap en analyseren zij de verdienmodellen die hierin mogelijk zijn.

Het idee is zo een handleiding te verschaffen aan journalisten die zelf op deze manier te werk willen gaan. Want, stelt Hunter: ” In een tijd waarin de traditionele mediahuizen krimpen, kunnen stakeholder-driven media aan veel journalisten nieuwe werkgelegenheid bieden en een groeiend publiek van nieuws voorzien.”  Het is zijn overtuiging dat deze nieuwe media een waardevolle toevoeging zijn, die de waakhondfunctie van de journalistiek kan versterken.

Power is Everywhere kun je hier gratis downloaden.

 

HetVerborgenScenarioHet Verborgen Scenario

Samen met onder anderen Mark Lee Hunter ontwikkelde Luuk Sengers de Story Based Inquiry-methode. Een concreet stappenplan dat vooral beginnende collega’s houvast biedt in de vaak omvangrijke en ingewikkelde onderneming die onderzoeksjournalistiek heet.

De methode Story Based Inquiry (SBI) is al behoorlijk ingeburgerd, met een eigen website, waarop het grote, Engelstalige handboek SBI gratis kan worden gedownload. Met Het Verborgen Scenario heeft Sengers nu een compacte Nederlandstalige versie opgeleverd, waarin bovendien de belangrijkste inzichten uit eerdere handboeken zijn aangevuld met nieuwe.

Wat dat dan oplevert, is volgens Sengers dit: “Onderzoeken is een kwestie van slimme vragen stellen in een slimme volgorde. Dit handboek bevat zorgvuldig gekozen vragen. De onderzoeker die deze vragen serieus aandacht geeft, geduldig en zonder bochten af te snijden, zal merken dat hij of zij als het ware door het onderzoek danst: de ondervonden weerstand wordt minder en het plezier groter. De methode spaart bovendien tijd: de structuur die de auteurs aanreiken voor het onderzoek, is óók een structuur voor een overtuigend en spannend verhaal. Tegen de tijd dat het onderzoek is afgerond, is het verhaal dus óók grotendeels klaar.”

Het Verborgen Scenario is te koop in de webshop van StorybasedInquiry.com.

Luuk Sengers en Mark Lee Hunter, Het verborgen scenario. Onderzoeksverhalen plannen en managen, Story-Based Inquiry Associates, Utrecht 2017, ISBN 978-90-826622-0-7, pagina’s: 80, formaat: PDF, prijs:  € 10,00

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk