In Memoriam

David Donald (1952-2016), de zachte muckraker

david-donald

De data- en onderzoeksjournalistiek heeft één van zijn beste trainers verloren. Letterlijk duizenden collega’s over de hele wereld zijn betere journalisten geworden dankzij David Donald. Zaterdag 10 december 2016 overleed hij, op 64-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker.

‘David Donald ontkrachtte in alle opzichten het stereotype van de muckraker,’ schrijft Bruce Shapiro, directeur van het Dart Center. ‘Hij was aardig, geduldig, grappig – een geboren leraar bovendien. Zijn trainingen vormden een complete generatie data- en onderzoeksjournalisten over de hele wereld.’

Ook bij de VVOJ was David Donald een vertrouwde naam. De laatste conferentie die hij bijwoonde, was vorig jaar in Den Haag. Samen met Crina Boros en Luuk Sengers trainde hij de deelnemers aan het Databootcamp. Op zaterdagochtend gaf hij zelf nog een training From Data to Concept en later op de dag verzorgde hij er nog één, samen met Crina Boros: Bouw je eigen Database. Of dat niet een beetje veel werk was, informeerden we, in verlegenheid gebracht omdat trainers en sprekers op de VVOJ Conferenties belangeloos meewerken. Maar nee, de trainer wilde trainen.

‘Onze datagoeroe’

Margo Smit, tot augustus vorig jaar directeur van de VVOJ, heeft Donald op talloze conferenties meegemaakt. ‘De onderzoeksjournalistiek heeft één van zijn beste trainers ooit verloren,’ schrijft Smit op Donalds Facebook. ‘David Donald was de trainer van de trainer, de leraar van de leraren. In mijn jaren bij de VVOJ was hij onze datagoeroe, onze SQL-held. David Donald heeft een hele generatie verslaggevers op het spoor gezet van datajournalistieke verhalen. Bovendien was hij een fantastische man, vriendelijk en gul.’

Vlak voor de zomer  liet Donald via Luuk Sengers weten dat hij de VVOJ Conferentie van dit jaar helaas aan zich voorbij moest laten gaan. Het ging beter met hem, maar hij had nog een behandeling voor de boeg en wist niet zeker of hij in november alweer voldoende energie zou hebben opgebouwd om naar Leuven te komen. Maar anders toch gewoon weer in 2017?

Het zou hem goed gedaan hebben te weten hoeveel collega’s nu om hem rouwen. En hij zou vast moeten blozen van de lof die hem wordt toegezongen in diverse in memoriams. Verdiende lof. Meer dan verdiend.

Verder lezen

‘David Donald: A Remembrance’ – Brant Houston op GIJN.org

‘Remembering the legacy of David Donald’ – op het IRE-blog

David Donald, evangelist for computer-assisted reporting, dies at 64 – The Washington Post

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk