In Memoriam, Nieuws

Daphne Caruana Galizia 1964 – 2017

Daphne Caruana Galizia - de Groene

We weten het wel: een onderzoeksjournalist die wordt vermoord, dat is helaas amper nieuws in een land als Mexico, waar dit jaar al meerdere journalisten zijn omgebracht.

Maar nu zijn we ook in Europa opnieuw geconfronteerd met een brute moord op een collega. Op Malta nota bene. Voor de Groene Amsterdammer schreef Irene van der Linde een mooi stuk over Daphne Caruana Galizia, onvermoeibaar reporter van corruptieschandalen en maffiapraktijken.

 

Als onderzoeksjournaliste berichtte ze jarenlang over corrupte politici, witwaspraktijken en banden tussen de maffia en de gokindustrie op Malta. Daphne Caruana Galizia, de ‘one-woman WikiLeaks’, moest het met de dood bekopen. Lees hele artikel…

 

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk