In Memoriam, Nieuws

Daphne Caruana Galizia 1964 – 2017

Daphne Caruana Galizia - de Groene

We weten het wel: een onderzoeksjournalist die wordt vermoord, dat is helaas amper nieuws in een land als Mexico, waar dit jaar al meerdere journalisten zijn omgebracht.

Maar nu zijn we ook in Europa opnieuw geconfronteerd met een brute moord op een collega. Op Malta nota bene. Voor de Groene Amsterdammer schreef Irene van der Linde een mooi stuk over Daphne Caruana Galizia, onvermoeibaar reporter van corruptieschandalen en maffiapraktijken.

 

Als onderzoeksjournaliste berichtte ze jarenlang over corrupte politici, witwaspraktijken en banden tussen de maffia en de gokindustrie op Malta. Daphne Caruana Galizia, de ‘one-woman WikiLeaks’, moest het met de dood bekopen. Lees hele artikel…

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk