Nieuws

‘Aanval op de persvrijheid’

apache-gekneveld-logo-b

Naar aanleiding van de rechtszaak die is aangespannen tegen het Vlaamse onderzoeksjournalistieke platform Apache heeft het VVOJ-bestuur onderstaande verklaring uitgegeven. De VVOJ spreekt zijn zorg uit over deze ‘aanval op de persvrijheid’. “Hier wordt overduidelijk geprobeerd onafhankelijke onderzoeksjournalistiek met financiële druk te beïnvloeden.”

VVOJ maakt zich zorgen om dagvaarding onderzoeksite Apache

De Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) zet grote vraagtekens bij de dagvaarding van de onafhankelijke Belgische nieuwssite Apache door Joeri Dillen en bouwpromotor Land Invest Group. Deze twee partijen zijn naar de rechter gestapt vanwege een artikelenreeks die tussen 2013 en 2015 op de site verscheen.

Dillen en LIG eisen een schadevergoeding van respectievelijk 100.000 en 250.000 euro van de Apache-journalisten Tom Cochez en Georges Timmermans.

Met de eis dat de hele artikelenreeks van de Apache-site moet worden verwijderd, vragen Dillen en Land Invest Group feitelijk om censuur van een onafhankelijke nieuwssite. Met de buitensporige eisen tot schadevergoeding wordt een pressiemiddel gehanteerd dat gezien kan worden als een aanval op de persvrijheid – zeker omdat het de individuele journalisten zijn die worden gedaagd.

Op woensdag 26 oktober is Apache voor de tweede keer voor de rechter verschenen. De klachten van Land Invest Group en Joeri Dillen worden samengevoegd en wellicht doorverwezen naar een speciale kamer die zich zal buigen over beide klachten. De VVOJ spreekt nadrukkelijk haar steun uit voor Apache en voor de crowdfundingsactie die de redactie is gestart. Hier wordt overduidelijk geprobeerd onafhankelijke onderzoeksjournalistiek met financiële druk te beïnvloeden.

Tom Cochez en Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck zijn door de VVOJ gevraagd voor de opening van De VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2016, in Leuven op 18 en 19 november, het VVOJ Essay over de toekomst van de onderzoeksjournalistiek te schrijven.

Evert de Vos, voorzitter VVOJ

Trees Verleyen, bestuurslid VVOJ

 

Lees hier meer over de achtergronden van deze zaak.

Apache krijgt inmiddels steun uit verschillende hoeken en is naar aanleiding van deze zaak een crowdfundingactie gestart.

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk