Nieuws

Regionale samenwerking bij Reporter Radio

De studio van de lokale omroep Moerdijk FM. FOTO VINCENT SCHRIEL/CC

Reporter Radio heeft een nieuw platform opgericht voor regionale en lokale onderzoeksjournalistiek: ReportersNL. In de uitzending van zondag 4 september trapt De Limburger/Limburgs Dagblad af met een bijdrage over onrust bij de lokale omroep.

Regionale media zijn uitgenodigd deel te nemen aan ReportersNL om samenwerking tussen onderzoeksredacties te bevorderen en onderzoek op een landelijk podium te kunnen delen. Behalve De Limburger/Limburgs Dagblad hebben BN De Stem, Dagblad van het Noorden, Tubantia, Omroep Gelderland en Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton zich al aangesloten bij ReportersNL. Ook opinieweekblad De Groene Amsterdammer doet mee.

In de rubriek ReportersNL zal Reporter Radio elke zondag aandacht besteden aan een onderzoek van de aangesloten redacties. Ook wordt op de website van Reporter Radio een sectie ingericht waar regionale onderzoeken gedeeld kunnen worden.

MGL Onrust Lokale OmroepHet ReportersNL-onderwerp van komende zondag is de onrust bij lokale omroepen door schaalvergroting. Het is een onderwerp waarnaar De Limburger/Limburgs Dagblad onderzoek heeft gedaan, maar dat speelt bij lokale omroepen door heel Nederland. De Limburgse krant publiceerde donderdag 1 september over de onrust.

De Limburger/Limburgs Dagblad zet sinds drie jaar in op duiding en verdieping door middel van onderzoeksjournalistiek, vertelt chef onderzoeksredactie Rob Cox. De vijf onderzoeksjournalisten van zijn krant kunnen bij ReportersNL in een team met de andere deelnemende redacties hun onderzoeksaanpak delen.

Door deze samenwerking kan geleerd worden van elkaars werkwijze. Ook verwacht Cox dat lokaal en regionaal onderzoek een groter bereik zal krijgen door deelname aan ReportersNL. De kans op landelijke opvolging wordt daarmee velen malen groter.

ReporterNL, zondag 4 september in de uitzending van Reporter Radio op Radio 1, 19:00-20:00 uur. Ook te beluisteren via de livestream.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk