Nieuws

Regionale samenwerking bij Reporter Radio

De studio van de lokale omroep Moerdijk FM. FOTO VINCENT SCHRIEL/CC

Reporter Radio heeft een nieuw platform opgericht voor regionale en lokale onderzoeksjournalistiek: ReportersNL. In de uitzending van zondag 4 september trapt De Limburger/Limburgs Dagblad af met een bijdrage over onrust bij de lokale omroep.

Regionale media zijn uitgenodigd deel te nemen aan ReportersNL om samenwerking tussen onderzoeksredacties te bevorderen en onderzoek op een landelijk podium te kunnen delen. Behalve De Limburger/Limburgs Dagblad hebben BN De Stem, Dagblad van het Noorden, Tubantia, Omroep Gelderland en Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton zich al aangesloten bij ReportersNL. Ook opinieweekblad De Groene Amsterdammer doet mee.

In de rubriek ReportersNL zal Reporter Radio elke zondag aandacht besteden aan een onderzoek van de aangesloten redacties. Ook wordt op de website van Reporter Radio een sectie ingericht waar regionale onderzoeken gedeeld kunnen worden.

MGL Onrust Lokale OmroepHet ReportersNL-onderwerp van komende zondag is de onrust bij lokale omroepen door schaalvergroting. Het is een onderwerp waarnaar De Limburger/Limburgs Dagblad onderzoek heeft gedaan, maar dat speelt bij lokale omroepen door heel Nederland. De Limburgse krant publiceerde donderdag 1 september over de onrust.

De Limburger/Limburgs Dagblad zet sinds drie jaar in op duiding en verdieping door middel van onderzoeksjournalistiek, vertelt chef onderzoeksredactie Rob Cox. De vijf onderzoeksjournalisten van zijn krant kunnen bij ReportersNL in een team met de andere deelnemende redacties hun onderzoeksaanpak delen.

Door deze samenwerking kan geleerd worden van elkaars werkwijze. Ook verwacht Cox dat lokaal en regionaal onderzoek een groter bereik zal krijgen door deelname aan ReportersNL. De kans op landelijke opvolging wordt daarmee velen malen groter.

ReporterNL, zondag 4 september in de uitzending van Reporter Radio op Radio 1, 19:00-20:00 uur. Ook te beluisteren via de livestream.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk