Nieuws

Klokkenluiderssite speciaal voor sportwereld

Sportleaks

Klokkenluiders in de sportwereld kunnen sinds zondagavond 12 juni veilig hun informatie doorspelen via de site SportsLeaks.com. Dit nieuwe platform is een initiatief van internationaal werkende en in sport gespecialiseerde onderzoeksjournalisten en dataspecialisten.

De website staat los van het in Nederland al langer operende Publeaks. SportsLeaks (ook bereikbaar onder www.dopingleaks.com) is in het leven geroepen omdat de initiatiefnemers het klokkenluiderschap in de sportwereld nog beladener is dan daarbuiten.

Informanten die zich melden via SportsLeaks.com kunnen erop vertrouwen dat hun informatie terechtkomt bij gespecialiseerde onderzoeksjournalisten, die de sportwereld door en door kennen, aldus de initiatiefnemers.

Het kernteam achter het nieuwe klokkenluidersplatform bestaat uit:

Hajo Seppelt (Duitsland), die zich helemaal heeft toegelegd op onderzoeksjournalistiek naar doping en corruptie in de sportwereld.

Antoine Vayer (Frankrijk), sleutelfiguur in de onthulling van het Festinaschandaal tijdens de Tour de France in 1998 en sindsdien gespecialiseerd in de analyse van sportdata.

Sebastian Mondial (Duitsland), datajournalist en ‘digital forensics expert’, als lid van het onderzoeksteam van Die Zeit onder meer betrokken bij ICIJ’s Offshore Leaks.

• Mathieu Blanchet, computerwetenschapper en de eigenlijke initiator van Sportsleaks. Hij benaderde met zijn idee Seppelt en Vayer.

Undercover in Kenia

Vanuit Nederland is Marco Knippen bij SportsLeaks betrokken. Knippen, in dienst bij  het Noordhollands Dagblad, werd begin dit jaar uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Hij ging hiervoor onder meer undercover in Kenia en werkte daar samen met Hajo Seppelt.

‘Voor ons is duidelijk dat de sportwereld er met interne maatregelen niet in slaagt curruptie en vals spel te bestrijden,’ schrijft het SportsLeaksteam op de website. ‘Maar recente ervaringen hebben ons ook laten zien dat de verontrustende situatie in de sportwereld wel degelijk kan worden aangepakt. Met de hulp van moedige klokkenluiders hebben onderzoeks journalisten wereldwijd uitwassen aan de kaak kunnen stellen.’

In deze video op de website laat Hajo Seppelt zien hoe SportsLeaks werkt.

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk