Nieuws

Klokkenluiderssite speciaal voor sportwereld

Sportleaks

Klokkenluiders in de sportwereld kunnen sinds zondagavond 12 juni veilig hun informatie doorspelen via de site SportsLeaks.com. Dit nieuwe platform is een initiatief van internationaal werkende en in sport gespecialiseerde onderzoeksjournalisten en dataspecialisten.

De website staat los van het in Nederland al langer operende Publeaks. SportsLeaks (ook bereikbaar onder www.dopingleaks.com) is in het leven geroepen omdat de initiatiefnemers het klokkenluiderschap in de sportwereld nog beladener is dan daarbuiten.

Informanten die zich melden via SportsLeaks.com kunnen erop vertrouwen dat hun informatie terechtkomt bij gespecialiseerde onderzoeksjournalisten, die de sportwereld door en door kennen, aldus de initiatiefnemers.

Het kernteam achter het nieuwe klokkenluidersplatform bestaat uit:

Hajo Seppelt (Duitsland), die zich helemaal heeft toegelegd op onderzoeksjournalistiek naar doping en corruptie in de sportwereld.

Antoine Vayer (Frankrijk), sleutelfiguur in de onthulling van het Festinaschandaal tijdens de Tour de France in 1998 en sindsdien gespecialiseerd in de analyse van sportdata.

Sebastian Mondial (Duitsland), datajournalist en ‘digital forensics expert’, als lid van het onderzoeksteam van Die Zeit onder meer betrokken bij ICIJ’s Offshore Leaks.

• Mathieu Blanchet, computerwetenschapper en de eigenlijke initiator van Sportsleaks. Hij benaderde met zijn idee Seppelt en Vayer.

Undercover in Kenia

Vanuit Nederland is Marco Knippen bij SportsLeaks betrokken. Knippen, in dienst bij  het Noordhollands Dagblad, werd begin dit jaar uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Hij ging hiervoor onder meer undercover in Kenia en werkte daar samen met Hajo Seppelt.

‘Voor ons is duidelijk dat de sportwereld er met interne maatregelen niet in slaagt curruptie en vals spel te bestrijden,’ schrijft het SportsLeaksteam op de website. ‘Maar recente ervaringen hebben ons ook laten zien dat de verontrustende situatie in de sportwereld wel degelijk kan worden aangepakt. Met de hulp van moedige klokkenluiders hebben onderzoeks journalisten wereldwijd uitwassen aan de kaak kunnen stellen.’

In deze video op de website laat Hajo Seppelt zien hoe SportsLeaks werkt.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk