Nieuws

Klokkenluiderssite speciaal voor sportwereld

Sportleaks

Klokkenluiders in de sportwereld kunnen sinds zondagavond 12 juni veilig hun informatie doorspelen via de site SportsLeaks.com. Dit nieuwe platform is een initiatief van internationaal werkende en in sport gespecialiseerde onderzoeksjournalisten en dataspecialisten.

De website staat los van het in Nederland al langer operende Publeaks. SportsLeaks (ook bereikbaar onder www.dopingleaks.com) is in het leven geroepen omdat de initiatiefnemers het klokkenluiderschap in de sportwereld nog beladener is dan daarbuiten.

Informanten die zich melden via SportsLeaks.com kunnen erop vertrouwen dat hun informatie terechtkomt bij gespecialiseerde onderzoeksjournalisten, die de sportwereld door en door kennen, aldus de initiatiefnemers.

Het kernteam achter het nieuwe klokkenluidersplatform bestaat uit:

Hajo Seppelt (Duitsland), die zich helemaal heeft toegelegd op onderzoeksjournalistiek naar doping en corruptie in de sportwereld.

Antoine Vayer (Frankrijk), sleutelfiguur in de onthulling van het Festinaschandaal tijdens de Tour de France in 1998 en sindsdien gespecialiseerd in de analyse van sportdata.

Sebastian Mondial (Duitsland), datajournalist en ‘digital forensics expert’, als lid van het onderzoeksteam van Die Zeit onder meer betrokken bij ICIJ’s Offshore Leaks.

• Mathieu Blanchet, computerwetenschapper en de eigenlijke initiator van Sportsleaks. Hij benaderde met zijn idee Seppelt en Vayer.

Undercover in Kenia

Vanuit Nederland is Marco Knippen bij SportsLeaks betrokken. Knippen, in dienst bij  het Noordhollands Dagblad, werd begin dit jaar uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Hij ging hiervoor onder meer undercover in Kenia en werkte daar samen met Hajo Seppelt.

‘Voor ons is duidelijk dat de sportwereld er met interne maatregelen niet in slaagt curruptie en vals spel te bestrijden,’ schrijft het SportsLeaksteam op de website. ‘Maar recente ervaringen hebben ons ook laten zien dat de verontrustende situatie in de sportwereld wel degelijk kan worden aangepakt. Met de hulp van moedige klokkenluiders hebben onderzoeks journalisten wereldwijd uitwassen aan de kaak kunnen stellen.’

In deze video op de website laat Hajo Seppelt zien hoe SportsLeaks werkt.

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk