Nieuws

Klokkenluiderssite speciaal voor sportwereld

Sportleaks

Klokkenluiders in de sportwereld kunnen sinds zondagavond 12 juni veilig hun informatie doorspelen via de site SportsLeaks.com. Dit nieuwe platform is een initiatief van internationaal werkende en in sport gespecialiseerde onderzoeksjournalisten en dataspecialisten.

De website staat los van het in Nederland al langer operende Publeaks. SportsLeaks (ook bereikbaar onder www.dopingleaks.com) is in het leven geroepen omdat de initiatiefnemers het klokkenluiderschap in de sportwereld nog beladener is dan daarbuiten.

Informanten die zich melden via SportsLeaks.com kunnen erop vertrouwen dat hun informatie terechtkomt bij gespecialiseerde onderzoeksjournalisten, die de sportwereld door en door kennen, aldus de initiatiefnemers.

Het kernteam achter het nieuwe klokkenluidersplatform bestaat uit:

Hajo Seppelt (Duitsland), die zich helemaal heeft toegelegd op onderzoeksjournalistiek naar doping en corruptie in de sportwereld.

Antoine Vayer (Frankrijk), sleutelfiguur in de onthulling van het Festinaschandaal tijdens de Tour de France in 1998 en sindsdien gespecialiseerd in de analyse van sportdata.

Sebastian Mondial (Duitsland), datajournalist en ‘digital forensics expert’, als lid van het onderzoeksteam van Die Zeit onder meer betrokken bij ICIJ’s Offshore Leaks.

• Mathieu Blanchet, computerwetenschapper en de eigenlijke initiator van Sportsleaks. Hij benaderde met zijn idee Seppelt en Vayer.

Undercover in Kenia

Vanuit Nederland is Marco Knippen bij SportsLeaks betrokken. Knippen, in dienst bij  het Noordhollands Dagblad, werd begin dit jaar uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Hij ging hiervoor onder meer undercover in Kenia en werkte daar samen met Hajo Seppelt.

‘Voor ons is duidelijk dat de sportwereld er met interne maatregelen niet in slaagt curruptie en vals spel te bestrijden,’ schrijft het SportsLeaksteam op de website. ‘Maar recente ervaringen hebben ons ook laten zien dat de verontrustende situatie in de sportwereld wel degelijk kan worden aangepakt. Met de hulp van moedige klokkenluiders hebben onderzoeks journalisten wereldwijd uitwassen aan de kaak kunnen stellen.’

In deze video op de website laat Hajo Seppelt zien hoe SportsLeaks werkt.

 

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk