Nieuws

Nieuwe gezichten in Loepjury

Document2

De jury van De Loep heeft de editie 2016 afgetrapt met een eerste inventarisatie van de inzendingen. De nominaties voor de VVOJ Onderzoeksprijs worden in september verwacht.

Nieuwe juryleden met ingang van deze editie zijn sportjournalist Jan Hauspie (Sport/Voetbalmagazine), Hille van der Kaa, hoofdredacteur van dagblad BN/DE Stem, en freelance onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Smit neemt het juryvoorzitterschap over van Marc Chavannes, die De Loep niet kon combineren met zijn nieuwe baan bij De Correspondent. Ook nam de jury afscheid van Marnix Koolhaas, die de reglementaire periode van vijf jaar had volgemaakt, en Trees Verleyen, die in november bestuurslid is geworden bij de VVOJ.

Ook Anne de Blok zit dit jaar in de jury. Zij won in samen met Frederick Mansell de VVOJ Aanmoedigingsprijs 2015. De winnaars van deze prijs worden voor één jaar uitgenodigd in de jury. Mansell kon helaas niet op de uitnodiging ingaan omdat hij druk is met een journalistieke klus in het buitenland.

Met de ‘oudgedienden’ Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Hilde Geens, Alexander Pleijter en Elke Vandersypen is de jury nu weer op volle sterkte. Ze zal dit jaar 55 inzendingen beoordelen. Een eerste selectie wordt begin juli gemaakt, in september kiest de jury de genomineerden per categorie: Audiovisueel, Digitaal, Tekst en de Aanmoedigingsprijs.

 

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk