VVOJ Activiteiten

#LROJ16 – Crowdsourcing in de provincie

VVOJ28

Het lokaal zit vol journalisten, de powerpoint staat startklaar en de spreker heeft er zin in. Ineke Inklaar is crossmediaal eindredacteur bij Omroep Gelderland. Haar presentatie gaat over  crowdsourcing in de provincie.

door JESSE UITTENBOGAARD

In 2014 en 2015 leidde Ineke Inklaar twee crowdsourcingprojecten. In 2014 besloot de redactie crowdsourcing in te zetten om in kaart te brengen hoeveel mensen problemen hadden met mobiel bellen, omdat in grote delen van de provincie het netwerk geregeld wegvalt (#geen112).

Het leidde tot 400 reacties bij bewoners. Daarnaast kwam er een samenwerking met politici, bestuurders, actiegroepen en andere omroepen. Zelfs werd er een zwartboek gemaakt.

Het jaar daarop besloot Omroep Gelderland een nieuw crowdsourcingproject op te zetten, om mantelzorgers in het zonnetje te zetten op de Dag van de Mantelzorg. Ook dat werd een succes. Meer dan 650 reacties werden ontvangen, waardoor er een grote database aan mooie mantelzorgverhalen kwam binnen de provincie.

Inklaar geeft in de start van de workshop aan dat er veel bij komt kijken om een crowdsourchingproject uit te voeren. “Het is een project van de lange adem’’, legt ze uit tijdens haar presentatie via een puntsgewijze powerpoint. “Denk in het begin goed na over welke informatie je wilt binnenharken. Daarna moet je denken hoe je dat binnenharken wilt aanpakken.”
“Wij hebben bij het #geen112 project bijvoorbeeld ervoor gekozen  een meldpunt op een website op te zetten. Daar konden mensen een invulformulier invullen onder ons zelfgemaakte logo en onze slogan.”
“Om het goed te ordenen, hebben we een werkgroep gecreëerd, die bestond uit een systeembeheerder, een radioredacteur met lokale roots, een bureauredacteur voor het projectmanagement en een provincieverslaggever, of, zoals wij dat noemen, een boegbeeld.’’

De vragen die tijdens Inklaars presentatie worden gesteld, leiden tot discussies over samenwerkingen met lokale media, of er nagedacht is over tools op het internet, zoals infographics en hoe het rendement is in relatie tot het werk dat een aanpak zoals deze kost.
“Het was voor ons de eerste keer dat we ons op crowdsourcing richtten. In het uitvoeren ervan hebben we zelf ook lopen zoeken naar de beste mogelijkheden en daar hebben we veel van geleerd’’, legt Inklaar uit.

‘’Essentieel is dat je de publiciteit crossmediaal aanpakt. Verder kan ik aanraden  persoonlijk contact met melders te hebben, gebruik te maken van lokale en diverse gatekeepers en goed in te spelen op de afstand van de  crowd tot politici en deskundigen. Het helpt ook tussentijds concrete data te melden en te zorgen dat je het jaar daarop een follow-up kunt maken.’’

De workshop wordt afgerond met een paar observaties over wat crowdsourcing zo’n sterk middel maakt en waar je op moet letten. ‘’Het is belangrijk dat je je realiseert dat het arbeidsintensief is. Het vergt intensieve voorbereiding en een redactie’’, geeft Inklaar aan. ‘’Het leuke ervan is dat het je in contact brengt met mensen die je anders nooit zou bereiken en dat deze aanpak onverwachte inzichten en verhalen oplevert.’’

 

  • [wpdm_hotlink id=74 link_label=’Hier vind je de Powerpointsheets van deze workshop.’]

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk