Nieuws

Panama Papers en matchfixing op Dataharvest

Dataharvest2016

Keynote sessies met de journalisten achter de Panama Papers en Heidi Blake van BuzzFeed, die het #TennisRacket matchfixing-schandaal aan het licht bracht. Dat en nog veel meer staat op het programma bij Dataharvest in Mechelen.

De Dataharvest European Investigative Journalism Conference, georganiseerd door Journalismfund.eu, brengt elk jaar onderzoeksjournalisten, dataspecialisten, coders en hackers samen om skills en ervaringen uit te wisselen en samenwerkingen op te zetten. VVOJ-leden kunnen met korting naar dit bijzondere lange weekeinde (3, 4, en 5 juni).

Deze alweer zesde editie van de conferentie wordt ongetwijfeld bijzonder inspirerend, met keynote sessies van de journalisten achter de beruchte Panama Papers en onderzoeksjournaliste Heidi Blake van BuzzFeed, die het #TennisRacket matchfixing-schandaal aan het licht bracht.

Verder nog op het programma staan workshops online zoeken voor gevorderden, sessies met het personeel van de Europese ombudsdienst, het journalistieke MEP-project dat het Europese Parlement voor de rechter daagt, en nog veel, veel meer.

Bekijk het voorlopige programma hier.

Speciaal voor VVOJ-leden is er een vriendenkorting van ruim 20 procent op de deelnameprijs. Als VVOJ-lid betaal je dus slechts 119 in plaats van 150 euro.

Profiteren van deze aanbieding? Meld je aan door een mailtje te sturen naar dataharvest@vvoj.org. Na verificatie van jouw lidmaatschap krijg je dan een code waarmee je je voor het speciale tarief kunt inschrijven.

Je kunt je ook alvast inschrijven op de Dataharvest mailing list of  lid worden van de Facebookgroep om de ontwikkeling van het programma op de voet te volgen.

Alle verdere informatie op www.dataharvest.eu. De hashtag is #EIJC16

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk