VVOJ Activiteiten

Het grote verhaal centraal

DvhGV

Een groot verhaal maken. Zo’n mooie longread. Het is de droom van veel freelancers. Maar hoe pak je het aan? Je leert het van ervaren collega’s tijdens de tweede Dag van het Grote Verhaal, op 9 februari in het Universiteitstheater in Amsterdam.

John Freeman, oud-hoofdredacteur van het Britse Granta, is één van de sprekers op deze dag vol inspiratie en praktische handreikingen. Freeman is een expert in het begeleiden van schrijvers. Leer van hem hoe je een relatie opbouwt met je opdrachtgever als je langere tijd aan een project werkt. Behalve John Freeman spreken onder meer Rik Kuiper (de Volkskrant) en Fréderique Geerdink (freelance journalist en Turkije-specialist). Dagvoorzitter is Margo Smit (ex-VVOJ, nu ombudsman NOS).

De Dag van het Grote Verhaal is een initiatief van de Stichting Verhalende Journalistiek, de VVOJ, FreeLancersAssociatie (FLA) en UvA Mediastudies. De kaartverkoop voor de dag is inmiddels in volle gang.

Naast de keynotes worden er ook verscheidene TED-talks gehouden, waarin makers van grote verhalen vertellen hoe zijn hun verhaal hebben weten te realiseren. Welke problemen waren er? Wat waren hun dilemma’s?

Op de avond van de Dag van het Grote Verhaal, ook in het Universiteitstheater, wordt Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek van 2015 (voorheen Jaarboek) gepresenteerd. Makers van de beste Nederlandstalige verhalende journalistiek betreden die avond het podium om aan een intiem publiek van makers te vertellen hoe hun productie tot stand is gekomen.

Kaartjes voor de Dag van het Grote Verhaal, de presentatie van ‘Meestervertellers’ en het diner tussendoor koop je in de webshop van de Stichting Verhalende Journalistiek.

PROGRAMMA

9:30-10:00 uur  Openingspeech Mark Deuze

De journalistiek verandert, welke kansen biedt dat voor freelancers? Mark Deuze is hoogleraar journalistiek bij UvA Mediastudies en doet onderzoek naar hoe het journalistiek vak verandert en met name ook naar de rol en kansen voor freelance journalisten. Zijn onderzoek biedt stof tot nadenken.

10:00-10:10 uur   TEDtalk

Freelance journalisten vertellen door de dag heen in sessies van tien minuten over hun grote, bijzondere projecten, wat er goed en mis ging en wat ze daarvan geleerd hebben.

10:10-11:00 uur  Keynote Rik Kuiper

Wat maakt een idee geschikt voor een groot project? Kuiper is redacteur bij de Volkskrant en geeft daar een cursus verhalende journalistiek. Hij neemt je mee in een brainstorm en legt uit hoe hij zelf de krantenkolommen afspeurt op zoek naar mooie verhalen.

11.00-11.30 uur   Pauze

11.30-11.50 uur  TEDtalks

11.50-12.40 uur  Keynote John Freeman

Hoe pak je dat aan, een groot project? Freeman is oud-hoofdredacteur van het Britse literaire tijdschrift Granta en tegenwoordig hoofdredacteur van het nieuwe literaire tijdschrift Freeman. Meteen in het eerste nummer stonden al verhalen van Murakami, David Mitchell en Dave Eggers. Maar ook van onbekende auteurs uit Soedan en andere delen van de wereld. Freeman is dan ook expert in het begeleiden van schrijvers. Hoe bouw je een relatie op met je opdrachtgever als je langere tijd aan een project werkt? En hoe pak je dat aan, een groter project?

12.40-13.00 uur   TEDtalks

13.00-14.00 uur   Lunch in café De Jaren

14.00-14.20 uur   TEDtalks

14.20-14.45 uur   Keynote Brigit Kooijman

Van denken naar doen. Brigit Kooijman, freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad en oud-bestuurslid van de Freelancers Associatie FLA, ruimde een jaar geleden haar agenda leeg om een boek te schrijven. Ze huurde professioneel advies in en koos voor een zakelijke aanpak. In deze keynote vertelt ze over haar ervaringen.

14.45-15.05 uur   Keynote Fréderike Geerdink

Mini-workshop onderhandelen. Fréderike Geerdink woonde en werkte in Oost-Turkije, in het Koerdische deel van het land, tot ze vlak voordat de burgeroorlog begon het land werd uitgezet. Door de krimpende budgetten van redacties is het steeds moeilijker als freelance journalist rond te komen van het schrijven van buitenlandverhalen en Geerdink specialiseerde zich dan ook in het onderhandelen. Ze geeft daar al langer workshops over en zal uitleggen hoe je met het geweldige plan dat je deze dag hebt uitgewerkt ook de andere kant van de tafel overtuigt.

15.05-15.15 uur   TEDtalk

15.20-15.50 uur   Pauze

15.50-17.00 uur   Maar nu nog het geld (paneldiscussie)

Hoe kom je tot een werkbaar financieel model voor je nieuwe plan? We vragen het aan journalistieke vernieuwers en subsidieverstrekkers. Met Mariëtte Wolf (Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten), Jan-Jaap Heij (Reporters Online) en Teun Gautier (Journalistieke Coöperatie). Gespreksleider is Tanja van Bergen (VVOJ).

17.00-19.30  uur  Borrel

Napraten in café De Jaren. Met een lopend buffet voor wie ook naar het avondprogramma komt: Meestervertellers

19.30-22.00 uur   Meestervertellers

De Nederlands-Vlaamse redactie van de Stichting Verhalende Journalistiek las, keek en luisterde naar honderden Nederlands en Vlaamse verhalen die in 2015 in de Nederlandstalige media verschenen. Ze selecteerde de beste tien en vroeg de makers om een toelichting.

Was in veel verhalen uit 2014 de journalist zelf nog nadrukkelijk aanwezig, steeds vaker als ‘ik’, in de oogst van 2015 vielen de dolende personages op. Ze migreren of vluchten, zoeken een partner of een vermist familielid, verlangen terug naar andere tijden of zijn on the road. Presentator Margo Smit laat deze avond alle tien producties de revue passeren en reconstrueert samen met de maker(s) hoe ze tot stand zijn gekomen.

Kaartjes voor de Dag van het Grote Verhaal, de presentatie van ‘Meestervertellers’ en het diner tussendoor koop je in de webshop van de Stichting Verhalende Journalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk