VVOJ Activiteiten

VVOJ-voorpremière: Spotlight in Antwerpen

Spotlight-70x100poster-300

Drie Golden Globe-nominaties. Nog  in de race voor zes Oscars. Al uitgeroepen tot beste film bij de Critics’ Choice Awards. En nu gratis te zien in een voorpremière in Antwerpen: Spotlight. Met een inleiding van Machteld Libert.

De onthulling van een grootschalige doofpotaffaire rond systematisch kindermisbruik in de katholieke kerkgemeenschap in Massachusetts leverde de The Boston Globe in 2003 een Pulitzer Prize op. Die formidabele journalistieke prestatie is verfilmd in Spotlight, een al even formidabele film, getuige ook de gloedvolle recensies in Amerikaanse media. Regisseur Tom McCarthy schreef het script van de film samen met de journalisten van het Spotlightteam bij The Boston Globe: Walter Robinson, Sacha Pfeiffer, Martin Baron en Michael Rezendes.

In België gaat de film op 3 februari uit. Maar VVOJ-sympathisanten hebben een voorsprong, omdat wij in een avant-première organiseren, samen met het Fonds Pascal Decroos en de Vlaamse Vereniging van Journalisten, op dinsdagavond 2 februari om 20:00 uur, in Kinepolis Antwerpen.

KnipselDe film wordt ingeleid door Machteld Libert. Vorig jaar verscheen van haar hand het onderzoeksjournalistieke boek Door mijn schuld, gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos.

Het boek behandelt een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de kerk in België. In 2010 trad de Brugse bisschop Roger Vangheluwe af, nadat bekend was geworden dat hij zijn neef jarenlang seksueel had misbruikt. Kort daarop legden honderden slachtoffers getuigenissen af over hoe ook zij als kind door een geestelijke waren misbruikt.

Gerechtsjournaliste Machteld Libert beet zich vast in de zaak en sprak vijf jaar lang met betrokkenen, slachtoffers en experts. In haar inleiding bij Spotlight richt Libert het zoeklicht even op de kerk in Vlaanderen.

Zoals gezegd, de voorpremière is voor iedereen toegankelijk, maar je moet je wel even aanmelden. Dat kan met een e-mail naar het VVOJ-stafbureau. Vermeld in de mail alle namen van degenen die naar de voorvertoning willen, want die namen moeten wij doorgeven voor de check bij de bioscoopzaal.

De aanmelding sluit maandag 1 februari om 18:00 uur.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk