Programma en extra's

Excursie Europol, Internationaal Strafhof en OPCW

allerlei vlaggen

Altijd al eens binnen willen kijken bij het Internationaal Strafhof, of bij Europol in Den Haag? Deelnemers aan de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 krijgen die kans op donderdag 19 november, de dag vóór de conferentie. Ook de Nobelprijswinnende organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) opent die dag zijn deuren.

Conferentiegangers kunnen zo in informele sfeer kennis maken met drie instellingen die bijdragen aan de faam van Den Haag als stad van vrede en recht. De organisaties zullen laten zien wat zij onderzoeksjournalisten te bieden hebben aan documenten, informatie en contacten. Vragen staat vrij en als de uitwisseling van informatie daar aanleiding toe geeft, geldt de Chatham House Rule (informatie mag geparafraseerd worden gebruikt, maar de bron noch de identiteit van andere deelnemers aan het gesprek mogen genoemd worden).

Programma:

 • 11.45              vertrek per bus vanaf Den Haag Centraal Station
  (exacte locatie volgt na aanmelding)
 • 12.00              aankomst bij Europol, security check
 • 12.30              ontmoeting met medewerkers Europol
 • 13.45              vertrek Europol, lopen naar OPCW
 • 14.00              ontmoeting met medewerkers OPCW
 • 15.30              vertrek per bus
 • 16.00              ontvangst bij Internationaal Strafhof, introductie
  werkzaamheden, bezoek aan zittingszaal
 • 17.30 (+/-)    vertrek per bus naar Den Haag CS

Aanmelden kan hier, alleen in combinatie met de conferentie en uiterlijk tot 5 november. Dit vanwege een security check die de betrokken organisaties doen.

Na aanmelding zal de VVOJ vragen om volledige naam van de deelnemer zoals vermeld op paspoort of ID-kaart, en het nummer van het identiteitsdocument. Deelnemers moeten tijdens de hele excursie hun paspoort of ID-kaart bij zich hebben.

vrede en recht

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk