Nieuws, Programma en extra's

Nieuwe traditie: het VVOJ Essay

pexels-photo-94327

Bij de alweer vijftiende VVOJ Conferentie maken we een begin  met wat een mooie traditie moet worden: de jaarlijkse publicatie van het VVOJ Essay. Het spits wordt afgebeten door Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck en zijn collega Tom Cochez.

Beide namen staan garant voor een betoog waarin ons vak kritisch wordt beschouwd. Hoe staat de (onderzoeks)journalistiek ervoor? Wat zijn relevante actuele ontwikkelingen en welke lessen kunnen we daaruit trekken?

De focus ligt daarbij op het maatschappelijk functioneren van de (onderzoeks)journalistiek. Dus nu even niet de verdienmodellen en de werkgelegenheidsperspectieven voor de beroepsgroep zelf – hoe belangrijk ook – maar een meer filosofisch getinte beschouwing over het belang van ons werk en de vragen die we onszelf daarbij zouden moeten stellen.

Goed nadenken over ons vak is meer dan ooit belangrijk. De onderwerpen die op ons afkomen, worden ingewikkelder, de verwerking van enorme datastromen (Panama Papers / Bahama Leaks) vereist niet alleen nieuwe technische vaardigheden, maar ook het vermogen nieuwe vragen te stellen aan informatie en onze beroepsethiek opnieuw aan te scherpen. Als de wereld verandert, kan het niet anders of de journalistiek verandert mee. De VVOJ wil hierin een actieve rol spelen, door meer dan voorheen de nadruk te leggen op dit journalistieke denken.

Het essay zal in een kleine en mooi verzorgde oplage worden gedrukt en vormt ook de basis voor de keynote speech waarmee  Tom Cochez vrijdagochtend in de promotiezaal van de Leuvense Universiteitshal de VVOJ Conferentie zal openen.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk