Nieuws

#GIJC15 volgens Margo Smit

Global Investigative Journalism Conference

Ze mag de VVOJ dan hebben verruild voor het ombudsmanschap bij de NOS, Margo Smit blijft de onderzoekjournalistiek op de voet volgen. En dus is ook zij in Lillehammer. Deel 1 van haar blog.

De Global Investigative Journalism Conference 2015 gaat zijn tweede dag in, opnieuw tjokvol niet-te-missen, system overload workshops en trainingen. Mogelijk zag je al iets op twitter (#gijc15, trending in Duitsland gisteren, of via serial-twitteraar @henkvaness), of pikte je een stukje mee van de vele livestreams). We willen de VVOJ-leden die van een afstand volgen enkele highlights van de eerste dag – aangeleverd door VVOJ-collega’s hier – niet onthouden.

  • Beste overzicht 1: de vele tipsheets die al op de website van het Global Investigative Journalism Network staan.
  • Beste overzicht 2: de 100 beste databases, op een rij gezet door Margot Williams (The Intercept).
  • Volste sessie (naast de opening, waarvan je hier een verslag vindt): die van Henk van Ess, die voor zo’n tweehonderd collega’s – één-vijfde van het aantal aanwezigen! – grotendeels zijn voorbereide presentatie overboord gooide om live onderzoek te doen met Facebook Graph (en daarmee top story werd op de site van de Noorse journalistiekstudenten die de conferentie ondersteunen).
  • Zeer bruikbaar: volgens Winny de Jong de sessie van Daniel Russel (Google), die laat zien hoe je snel een ‘expert’ kunt worden op een bepaald vlak.
  • Opmerking om te onthouden: Clare Rewcastle Brown, gevraagd hoe ze zorgt dat haar familie geen gevaar loopt door haar onderzoek naar corruptie in Maleisie: “My 20-year old son said: Mom, I am getting a little scared. I told him (even though I am not a hero): Son, live with it!”
  • Opvallend stuk gereedschap: import.io aangeraden voor Hugo van der Parre. Deze tool kan webpagina’s voor je scrapen zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Het is nog steeds geen ‘scrapen voor dummies’, maar, zegt Van der Parre, “als je er een half dagje mee oefent, kan je heel wat verzamelen zonder dat je een programmeur hoeft te zijn. Een simpel iets: informatie van webshops over prijzen voor artikelen vergelijken, het kan hiermee.”
  • Mooi initiatief: de declaratie die geweld tegen journalisten veroordeelt, aangenomen tijdens de openingssessie door de aanwezige journalisten uit 121 landen. Tegelijkertijd: wat levert zo’n declaratie nou op? Misschien wat reuring onder vakgenoten… Maar, zei Marcela Turati uit Mexico tijdens de openingssessie, we moeten als journalisten ook over de aanvallen op onszelf blijven publiceren. Journalists should make the news, not be the news, stelt Free Press Unlimited (ook hier aanwezig) op zijn website. Maar soms moeten we toch even zelf het nieuws zijn. Er is al teveel straffeloosheid als het om aanvallen op de pers gaat.
  • Vrolijkste demonstratie: VPRO Argos’ Huub Jaspers die uitlegt hoe hij een verborgen microfoon meeneemt in zijn borstzakje.
  • Vraag van de dag: Waarom stopt radioverslaggever Sandra Bartlett (voormalig CBC en NPR en nu freelancend voor Reveal, de onderzoekspodcast van het Center for Investigative Reporting) haar autosleutels in de koelkast van degene die zij interviewt? Om zichzelf eraan te herinneren dat ze die koelkast heeft uitgezet om ongewenste bijgeluiden tijdens haar opnames te voorkomen…

Foto:  Global Investigative Journalism Conference

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk