Programma en extra's

#vvoj15: leer wetenschapperstaal lezen

NTG

Hoe vind je die ene nieuwswaardige boom in het woud van wetenschappelijke publicaties? En hoe betrouwbaar is de bron? Alles lezen was al geen optie, maar hoeft ook niet meer dankzij het stroomschema van Yolanda van der Graaf en Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteuren van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze komen hun kennis delen op de VVOJ Conferentie 2015.

In de overvloed aan wetenschappelijke artikelen zit niet elke week een spectaculaire vinding voor de medische wereld, laat staan voor journalisten die daarover schrijven. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Elk artikel tot de laatste letter uitlezen om tot die conclusie te komen, vergt te veel tijd.

Wetenschappelijke artikelen beoordelen  op relevantie en betrouwbaarheid is volgens Van der Graaf en Zaat een kwestie van de juiste vragen stellen in de juiste volgorde. ‘Zoek om te beginnen naar een heldere vraagstelling, want als die ontbreekt, stop dan maar met lezen’, schrijven de medisch geschoolde redacteuren.

Daarna gaat het stapsgewijs verder, met als achtergrond een serie methodologie-artikelen van het NTvG. ‘Bij elke stap leert u te beoordelen of een onderzoek deugt, belangrijk genoeg is om verder te lezen of alsnog naar de prullenbak kan.’

In de workshop zullen Zaat en Van der Graaf aan de hand van pakkende voorbeelden laten zien tot welke informatieve missers een slechte onderzoeksanalyse kan leiden. Neem je computer mee want deze workshop is interactief.

De auteurs bieden diverse hulpmiddelen bij hun methode. Zo zijn de stappen kort samengevat in een kleurige infographicVerder zijn de methodologieartikelen gebundeld in de tablet-app ‘Kaf en koren’, die voor 1,99 euro te bestellen is via de website van het NTvG. De app heeft verwijzingen naar 1-minuutfilmpjes op het NTvG Vimeo-kanaal, waarin basale methodologische begrippen worden uitgelegd, zoals confounding, p-waarde of bias. Wie zich al voor de workshop wil inwerken in de materie, kan dus op de site terecht.

 

Gerelateerde artikelen

Bij de alweer vijftiende VVOJ Conferentie maken we een begin met wat een mooie traditie moet worden: de jaarlijkse publicatie van het VVOJ Essay. Het spits wordt afgebeten door Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck en zijn collega Tom Cochez.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk