Nieuws, vvoj2015

Cathrine Gyldensted op #VVOJ15

Cathrine Gyldensted

Constructieve journalistiek is een vrij nieuwe tak van sport, die in Nederland langzaamaan terrein wint. Is het ook iets waarmee onderzoeksjournalisten aan de slag kunnen? De VVOJ heeft de succesvolle Deense journaliste Cathrine Gyldensted uitgenodigd om hierover haar licht te laten schijnen, als keynote spreker op de Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015.

Gyldensted, auteur van het recent gepubliceerde F rom Mirrors to Movers: Five Elements of Positive Psychology in Constructive Journalism, is van huis uit onderzoeksjournaliste. Op het eerste gezicht laat dat zich slecht verenigen met de uitgangspunten van de positieve pychologie, maar daar heeft Gyldensted een eigen visie op ontwikkeld. Eén van haar adagia luidt niet voor niets: kill the victim. Vrij vertaald: focus niet altijd op problemen, vraag in interviews niet altijd naar hoe erg het is, kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Zelf omschreef ze het vorig jaar  in een artikel in The Guardian aldus: “Met constructieve journalistiek brengen we nog steeds ontberingen in kaart en we onthullen corruptie en wanbestuur, maar we focussen ook nadrukkelijk op oplossingen. Het gaat om een verschuiving van kritisch zijn van uit een negatieve instelling naar kritisch zijn vanuit een constructieve instelling.”

Een digitale voorpublicatie van Gyldensteds boek kan worden aangevraagd via haar Facebookpagina.

Volg Cathrine Gyldensted op Twitter.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk