Nieuws, vvoj2015

Cathrine Gyldensted op #VVOJ15

Cathrine Gyldensted

Constructieve journalistiek is een vrij nieuwe tak van sport, die in Nederland langzaamaan terrein wint. Is het ook iets waarmee onderzoeksjournalisten aan de slag kunnen? De VVOJ heeft de succesvolle Deense journaliste Cathrine Gyldensted uitgenodigd om hierover haar licht te laten schijnen, als keynote spreker op de Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015.

Gyldensted, auteur van het recent gepubliceerde F rom Mirrors to Movers: Five Elements of Positive Psychology in Constructive Journalism, is van huis uit onderzoeksjournaliste. Op het eerste gezicht laat dat zich slecht verenigen met de uitgangspunten van de positieve pychologie, maar daar heeft Gyldensted een eigen visie op ontwikkeld. Eén van haar adagia luidt niet voor niets: kill the victim. Vrij vertaald: focus niet altijd op problemen, vraag in interviews niet altijd naar hoe erg het is, kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Zelf omschreef ze het vorig jaar  in een artikel in The Guardian aldus: “Met constructieve journalistiek brengen we nog steeds ontberingen in kaart en we onthullen corruptie en wanbestuur, maar we focussen ook nadrukkelijk op oplossingen. Het gaat om een verschuiving van kritisch zijn van uit een negatieve instelling naar kritisch zijn vanuit een constructieve instelling.”

Een digitale voorpublicatie van Gyldensteds boek kan worden aangevraagd via haar Facebookpagina.

Volg Cathrine Gyldensted op Twitter.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk