Nieuws

VVOJ-directeur Smit wordt ombudsman bij NOS

NOS

VVOJ-directeur Margo Smit wordt per 1 augustus de nieuwe ombudsman van de NOS. De ombudsman behandelt klachten van het publiek, en onderzoekt ook zelfstandig de journalistieke kwaliteit van NOS-producties (nieuws, sport en evenementen).

‘Daarnaast zal Smit de journalistieke discussie op de NOS-redacties, in journalistieke vakkringen en in de samenleving entameren,’ zegt de NOS in een persbericht over de benoeming.

‘De aanstelling van een aparte Ombudsman tekent de ambitie van de NOS om een transparante organisatie te zijn die openstaat voor discussie.’

Margo Smit is sinds 2009 directeur van de VVOJ. Eerder was ze bestuurslid (2003-2005) en voorzitter (2005-2009). Per 1 augustus stopt ze als directeur van de VVOJ.

“De VVOJ is een prachtige en belangrijke vereniging,” zegt Smit. “Ik heb met enorm veel plezier met anderen gebouwd aan een club van gedreven vakgenoten. Mijn grootste trots? De tientallen vrijwilligers die hun vrije tijd aan de vereniging geven, en de vele collega’s die nog altijd bereid blijken hun kennis en kunde met anderen te delen.”

De ombudsfunctie bij de NOS is een parttime positie. Smit blijft lesgeven aan de Masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal ze gastcolleges en trainingen blijven geven.

Smit begon in 1989 als bureauredacteur bij RTL Nieuws. Daarna was ze onder meer parlementair redacteur voor RTL Nieuws, deed voor (het toenmalige) Twee Vandaag verslag vanuit het Joegoslavische oorlogsgebied en werkte als onderzoeksjournalist en documentairemaker voor KRO Reporter en KRO Profiel. In 2010, 2011 en 2013 zat Smit in de jury van de Daniel Pearl Award voor grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek.

Vorig jaar werkte Smit voor Nieuwsuur mee aan het omvangrijke grensoverschrijdende LuxLeaks-onderzoek naar internationale belastingontwijking van het International Consortium of Investigative Journalists.

 

Foto: NOS, Stefan Heijdendael

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk