Nieuws

VVOJ-directeur Smit wordt ombudsman bij NOS

NOS

VVOJ-directeur Margo Smit wordt per 1 augustus de nieuwe ombudsman van de NOS. De ombudsman behandelt klachten van het publiek, en onderzoekt ook zelfstandig de journalistieke kwaliteit van NOS-producties (nieuws, sport en evenementen).

‘Daarnaast zal Smit de journalistieke discussie op de NOS-redacties, in journalistieke vakkringen en in de samenleving entameren,’ zegt de NOS in een persbericht over de benoeming.

‘De aanstelling van een aparte Ombudsman tekent de ambitie van de NOS om een transparante organisatie te zijn die openstaat voor discussie.’

Margo Smit is sinds 2009 directeur van de VVOJ. Eerder was ze bestuurslid (2003-2005) en voorzitter (2005-2009). Per 1 augustus stopt ze als directeur van de VVOJ.

“De VVOJ is een prachtige en belangrijke vereniging,” zegt Smit. “Ik heb met enorm veel plezier met anderen gebouwd aan een club van gedreven vakgenoten. Mijn grootste trots? De tientallen vrijwilligers die hun vrije tijd aan de vereniging geven, en de vele collega’s die nog altijd bereid blijken hun kennis en kunde met anderen te delen.”

De ombudsfunctie bij de NOS is een parttime positie. Smit blijft lesgeven aan de Masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal ze gastcolleges en trainingen blijven geven.

Smit begon in 1989 als bureauredacteur bij RTL Nieuws. Daarna was ze onder meer parlementair redacteur voor RTL Nieuws, deed voor (het toenmalige) Twee Vandaag verslag vanuit het Joegoslavische oorlogsgebied en werkte als onderzoeksjournalist en documentairemaker voor KRO Reporter en KRO Profiel. In 2010, 2011 en 2013 zat Smit in de jury van de Daniel Pearl Award voor grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek.

Vorig jaar werkte Smit voor Nieuwsuur mee aan het omvangrijke grensoverschrijdende LuxLeaks-onderzoek naar internationale belastingontwijking van het International Consortium of Investigative Journalists.

 

Foto: NOS, Stefan Heijdendael

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk