Nieuws

Shortlist Correspondenten Prijs bekend

awards

De shortlist voor de Lira Correspondentenprijs 2015  is bekend. De jury heeft vijf correspondenten genomineerd voor de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014.

Uit de veertig inzendingen koos de jury voor Remco Andersen, standplaats Beiroet (de Volkskrant / Elsevier / De Morgen / BNR), Caroline de Gruyter, standplaats Wenen (NRC Handelsblad), Marijn Kruk, div. plaatsen Noord-Afrika (Trouw / De Groene Amsterdammer), Guus Valk, standplaats Washington (NRC Handelsblad), Fred de Vries, standplaats Zuid-Afrika (De Groene Amsterdammer / Knack).

Voor de Lira Aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt aan een correspondent tot 30 jaar, werden Edward Geelhoed, standplaats Athene (Vrij Nederland / De Groene Amsterdammer / NRC Handelsblad) en Monique Samuel, div. plaatsen Noord-Afrika en Midden-Oosten (De Correspondent) genomineerd.

De winnaar van de Lira Correspondentenprijs 2015, die een bedrag van 5.000 euro mee naar huis neemt, wordt in VPRO / Bureau Buitenland bekend gemaakt op donderdag 14 mei, tussen 21.oo en 22.00 uur, op Radio 1. De uitreiking vindt plaats op donderdag 4 juni tijdens de Avond van de Bijzondere Journalistiek.

 

 

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk