Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2015 verslag: ‘Ons kent ons’

Titel: ‘Ons kent ons’: tips en tricks vanaf het Binnenhof
Datum: 18 april 2015
Trainer: Belinda van der Gaag
Verslag: Joly van der Spek

Belinda van der Gaag werkte lange tijd op het Binnenhof als politiek verslaggever en producer. Haar werkgevers waren RTL nieuws en NOS (Den Haag Vandaag).

Momenteel werkt ze als docent journalistiek bij de Haagse Hogeschool, doet ze onderzoek naar de relatie tussen pers en politiek en runt ze haar eigen bedrijf ‘Motion & Media’.

Van der Gaag begint haar workshop met een dilemma. Is het gewenst dat je als politiek verslaggever aan je publiek uitlegt welke politieke partij je stemt?

Ze legt uit dat de twee Haagse kopstukken met wie ze gewerkt heeft, Ferry Mingelen en Frits Wester, daarin heel verschillend waren.

Mingelen heeft altijd gezwegen over zijn politieke voorkeur, terwijl iedereen wist dat Frits Westers hart bij het CDA lag (o.a. omdat hij woordvoerder is geweest voor die partij).

Belinda zet de deelnemers aan het werk. In kleine groepjes moeten we elkaar vertellen wat onze voorkeur heeft: de Wester-houding of de Mingelen-aanpak.

De meerderheid lijkt te kiezen voor zwijgen. Van de Gaag zelf heeft ook altijd haar mond gehouden en probeerde zich naar buiten toe zo afzijdig en neutraal mogelijk op te stellen.

‘Kennelijk heb ik dat goed gedaan, want toen ik afscheid nam van de politieke journalistiek kreeg ik een baan aangeboden als woordvoerder bij een partij waar ik nooit zou willen werken.’

Je werk doen

Een belangrijk onderdeel van het werken in Den Haag is spinnen. Politici proberen de werkelijkheid in een bepaalde richting te duwen. Dat doen ze door je informatie te geven.

‘Die informatie moet je wel opslaan omdat je hem mogelijk later kunt gebruiken.’

Van der Gaag benadrukt dat je wel altijd je werk moet doen. Dat wil zeggen: je verdiepen in het onderwerp en wederhoor toepassen. De zin ‘Je moet altijd je werk blijven doen,’ keert een paar keer terug in de workshop.

Zo kun je primeurs krijgen, wat natuurlijk fijn is (vooral voor je chef) maar je moet ook hìer je werk doen: verdiepen en wederhoor toepassen. Van der Gaag beschrijft hoe het er op de twee belangrijkste plekken in het Binnenhof toegaat: de patatbalie en Nieuwspoort.

De patatbalie is de bijnaam voor de documentatiebalie in de Tweede Kamer waar op dinsdag veel verslaggevers en politici samenkomen na de vergadering.

Nieuwspoort is de sociëteit voor politici en journalisten. Hier geldt de Nieuwspoortcode: alles wat je hebt gehoord mag je gebruiken, maar de bron blijft geheim. Hier wordt veel nieuws gespind.

Is het erg om als journalist gebruikt te worden? Nee, zegt Van der Gaag, het is een spel, je gebruikt elkaar, maar wees je er van bewust. En: doe altijd je journalistieke werk.

Eén van de deelnemers vraagt of ze tips heeft voor regionale journalisten.

Van der Gaag adviseert om een kamerlid uit je eigen regio te benaderen met die veel weet over het onderwerp waarmee je bezig bent. Mogelijk wil hij/zij vragen stellen over jouw issue. Dat levert dan een follow up op.

Ook zou het handig zijn om eens kennis te maken met de politieke redactie in Den Haag, misschien kunnen er onderwerpen worden uitgewisseld.

Op Van der Gaags laatste sheet staat de tekst: “Wees een professional.” Dit houdt in:

  • Doe je journalistiek werk
  • Wees je altijd bewust van je rol
  • Heb een olifantenhuid

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk