Nieuws

Op zoek naar de toekomst van de journalistiek

newspaper-pillows-1467-525x350

Met een nieuwe website richt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de blik op de journalistieke toekomst. Nieuwe vormen van journalistiek worden gesignaleerd, en vijf journalistieke start ups twee jaar lang gevolgd.

Een ervan is Follow the Money, het platform voor ‘radicaal onafhankelijke’ onderzoeksjournalistiek. Hoe ontwikkelt de redactie een duurzaam verdienmodel? De komende twee jaar loopt een onderzoekende reporter regelmatig mee op de werkvloer en doet verslag van de zoektocht hoe ‘dure’ onderzoeksjournalistiek rendabel te maken.

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten wil met de nieuwe site de ontwikkelingen in het vakgebied extra gaan volgen. Het project Nieuwe Journalistiek geeft daartoe journalisten de mogelijkheid onderzoek te doen naar die nieuwe, veelbelovende ontwikkelingen in hun eigen vak. Het fonds stelt subsidiebedragen ter beschikking aan individuele journalisten. Lees hier waaraan een project moet voldoen.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk