Nieuws

Op zoek naar de toekomst van de journalistiek

newspaper-pillows-1467-525x350

Met een nieuwe website richt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de blik op de journalistieke toekomst. Nieuwe vormen van journalistiek worden gesignaleerd, en vijf journalistieke start ups twee jaar lang gevolgd.

Een ervan is Follow the Money, het platform voor ‘radicaal onafhankelijke’ onderzoeksjournalistiek. Hoe ontwikkelt de redactie een duurzaam verdienmodel? De komende twee jaar loopt een onderzoekende reporter regelmatig mee op de werkvloer en doet verslag van de zoektocht hoe ‘dure’ onderzoeksjournalistiek rendabel te maken.

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten wil met de nieuwe site de ontwikkelingen in het vakgebied extra gaan volgen. Het project Nieuwe Journalistiek geeft daartoe journalisten de mogelijkheid onderzoek te doen naar die nieuwe, veelbelovende ontwikkelingen in hun eigen vak. Het fonds stelt subsidiebedragen ter beschikking aan individuele journalisten. Lees hier waaraan een project moet voldoen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk