Nieuws

Presentatie Jaarboek Verhalende Journalistiek

verhalen

Donderdag 12 maart wordt in Amsterdam voor de tweede keer het Jaarboek Verhalende Journalistiek gepresenteerd. Uit een aanbod van ongeveer honderdvijftig inzendingen uit Nederland en Vlaanderen – van krant, tijdschrift, radio, tv of internet – koos de redactie de tien beste verhalen. Makers gaven een toelichting op hoe hun bijzondere projecten tot stand kwamen.

Wat waren de mooiste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar? Wat hebben we ademloos uitgelezen of tot en met de laatste scène bekeken? Welke journalistieke verhalen zijn ons bijgebleven omdat ze fenomenaal verteld waren, een groot onderwerp dichtbij brachten of de universele betekenis lieten zien van een klein bericht? Wat bleef boeien, juist omdat het allemaal ook nog waargebeurd was?

Bij de presentatie van het Jaarboek spreekt presentator Margo Smit met de auteurs over hun werk en over een opvallende trend in de journalistiek: de ik. Steeds vaker zien we dat journalisten zichzelf als personage opvoeren, en dat nieuwsorganisaties hun bekendste verslaggevers naar voren schuiven. Loopt de journalist in de weg van zijn eigen verhaal?

Volkskrant-redacteur Toine Heijmans spreekt over ‘zijn ik’. Toine Heijmans is behalve redacteur van de Volkskrant de auteur van twee romans, Op zee (veelvuldig vertaald en bekroond) en Pristina. Ook schreef hij vier non-fictieboeken. Met Ariejan Korteweg en Margriet Oostveen schrijft hij een dagelijkse ‘nieuwscolumn’ in de Volkskrant waarin hij veelvuldig als ‘ik’ figureert.

Daarnaast vindt er op de avond ook een debat plaats tussen voor- en tegenstanders van het gebruik van de ik in de journalistiek. Het Jaarboek is een productie van de Stichting Verhalende Journalistiek. Die stichting wil de literaire non-fictie in Nederlandstalige media stimuleren, onder meer met een jaarlijks conferentie over narratieve journalistiek (dit jaar op 16 april).

Datum: Donderdag 12 maart

Waar: Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16, Amsterdam

Vanaf 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur).

Kaarten: 7,50 euro, vrienden van de stichting: 5 euro. Kaarten verkrijgbaar op www.verhalendejournalistiek.nl

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk