Nieuws

Crowdfunden in groepsverband: doel bereikt

Een team van negen freelance journalisten is sinds 12 januari aan het crowdfunden voor een gezamenlijk onderzoek naar de botsende belangen rond zzp’ers. VVOJ lid Ditty Eimers is een van hen.  ‘Een mooie kans om in korte tijd een onderzoeksproject te realiseren.’ Crowdfunden in groepsverband: nieuwe kans voor freelancers om aan onderzoeksjournalistiek te doen?

Update: het beoogde doel van 5000€ is inmiddels behaald, het project zal dus van start gaan. Maar je bijdrage is nog van harte welkom! Lees meer op Yournalism.

door Ditty Eimers

Als eindredacteur van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek heb ik er al heel wat langs zien komen: freelancers die in hun eentje een onderzoeksproject van de grond krijgen. Stoere bikkels zijn het. Ze zien er niet tegenop om een jaar op een houtje te bijten en gaan stug door als het weer eens tegenzit.

Zelf behoor ik helaas niet tot die categorie. Natuurlijk doe ik research voor artikelen. Ik heb ook wel eens een primeurtje als ik iets grondig heb uitgezocht. Maar om dat nou onderzoeksjournalistiek te noemen.

Op VVOJ conferenties kom ik nogal wat soortgenoten tegen. Freelancers die net als ik een lijstje bijhouden met Belangwekkende Onderwerpen die we dolgraag eens uit willen zoeken. Ja, in slappe tijden of net na de conferentie gaan we er enthousiast mee aan de slag.

Tot de agenda weer dichtslibt met andere klussen. De hypotheek moet ook betaald. En van het geduw en getrek om in je eentje geld voor onderzoek bij elkaar te sprokkelen, word je niet bepaald vrolijk.

Maar het blijft kriebelen. Daarom zei ik direct ja, toen ik kon aanhaken bij een team van freelance journalisten, dat wil uitzoeken welke belangen schuilgaan achter het ‘zzp probleem’ dat zelfstandigen de schatkist te veel geld zouden kosten.

Omdat het een onderwerp is dat me raakt; ik me erger aan de stroom ongefundeerde berichten die over zzp’ers de wereld in worden geslingerd. Maar vooral omdat het me een mooie kans lijkt om eindelijk eens iets te doen met mijn bescheiden onderzoeksambitie. Op een manier die niet al je tijd opslokt en waarbij je steun hebt aan collega-freelancers.

We schrijven allemaal voor TPO Magazine en iedereen is op zijn eigen manier de mogelijkheden van de online journalistiek.aan het verkennen. Zelf beschouw ik ons onderzoek als een spannend experiment. Ons doel is een onafhankelijk onderzoek, maar de discussie over zzp’ ers kan ook voor onszelf gevolgen hebben. Wat als de zelfstandigenaftrek verdwijnt?

Krijgen we het startbedrag van vijfduizend euro binnen een maand bij elkaar? En verdienen we iets van onze eigen investering in tijd terug door onze artikelen en een e-book te verkopen?

En hoe zal de samenwerking verlopen? We hebben niet eerder als team geopereerd. Gaat het ons lukken om met twee weken hard werken voldoende informatie boven tafel te halen?

De eerste ervaringen vallen beslist niet tegen. Onder de bezielende leiding van ZZP-expert Pierre Spaninks en met steun van crowdfunding platform Yournalism en de redactie van TPO Magazine hebben we in korte tijd een gedegen onderzoeksopzet uitgewerkt. De crowdfunding loopt lekker. Na drie weken is al 88 procent van het benodigde startbedrag van € 5000,- gedoneerd.

Stuk voor stuk zijn we van plan om er een mooi project van te maken. Een project dat helderheid verschaft in de botsende belangen rond zzp’ers. Maar ook een project waar we met zijn allen met plezier aan werken. Uiteraard willen we onze ervaringen na afloop graag delen met de VVOJ. Zodat ook die iets minder stoere freelancers zoals ik hun prachtige onderzoeksideeën wat vaker kunnen omzetten in onthullende verhalen. Zonder buikpijn te krijgen over alle broodnodige klussen die ze moeten laten liggen, omdat ze ook wel eens aan onderzoeksjournalistiek willen doen.

Wil je dit onderzoek steunen? Dat kan al met een bijdrage vanaf 5 euro.

 

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk