Nieuws

Bestuur VVOJ: Je suis Charlie

Het bestuur van de VVOJ is diep geschokt door de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Behalve dat het een brute en laffe moordpartij is waarbij – tot nu toe – twaalf mensen zijn omgekomen, is het ook een grove aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een van de allerbelangrijkste waarden in een democratische samenleving.

De medewerkers van Charlie Hebdo leverden met tekst en tekening commentaar op ontwikkelingen in de samenleving. Zij lieten wekelijks zien welk belang de vrijheid van meningsuiting dient. Het is onverteerbaar treurig dat zij dat met de dood hebben moeten bekopen.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van onze Franse collega’s.

 

Lees het blog van Zineb El Rhazoui, medewerkster van Charlie Hebdo die vanwege een korte vakantie niet bij de redactievergadering van 7 januari was.

En lees ook dit artikel van Mark Lee Hunter, een trouwe spreker bij VVOJ-bijeenkomsten, op de aanslag in Parijs.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk