Nieuws

Bestuur VVOJ: Je suis Charlie

Het bestuur van de VVOJ is diep geschokt door de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Behalve dat het een brute en laffe moordpartij is waarbij – tot nu toe – twaalf mensen zijn omgekomen, is het ook een grove aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een van de allerbelangrijkste waarden in een democratische samenleving.

De medewerkers van Charlie Hebdo leverden met tekst en tekening commentaar op ontwikkelingen in de samenleving. Zij lieten wekelijks zien welk belang de vrijheid van meningsuiting dient. Het is onverteerbaar treurig dat zij dat met de dood hebben moeten bekopen.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van onze Franse collega’s.

 

Lees het blog van Zineb El Rhazoui, medewerkster van Charlie Hebdo die vanwege een korte vakantie niet bij de redactievergadering van 7 januari was.

En lees ook dit artikel van Mark Lee Hunter, een trouwe spreker bij VVOJ-bijeenkomsten, op de aanslag in Parijs.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk