Nieuws

Bestuur VVOJ: Je suis Charlie

Het bestuur van de VVOJ is diep geschokt door de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Behalve dat het een brute en laffe moordpartij is waarbij – tot nu toe – twaalf mensen zijn omgekomen, is het ook een grove aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een van de allerbelangrijkste waarden in een democratische samenleving.

De medewerkers van Charlie Hebdo leverden met tekst en tekening commentaar op ontwikkelingen in de samenleving. Zij lieten wekelijks zien welk belang de vrijheid van meningsuiting dient. Het is onverteerbaar treurig dat zij dat met de dood hebben moeten bekopen.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van onze Franse collega’s.

 

Lees het blog van Zineb El Rhazoui, medewerkster van Charlie Hebdo die vanwege een korte vakantie niet bij de redactievergadering van 7 januari was.

En lees ook dit artikel van Mark Lee Hunter, een trouwe spreker bij VVOJ-bijeenkomsten, op de aanslag in Parijs.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk