VVOJ Vereniging

Vincent Weggemans kandidaat bestuurslid

Vincent Weggemans

Vincent Weggemans (1971) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkt sinds 2005 als freelance journalist. Als freelance journalist is hij vooral actief in de radio- en televisiewereld, waar hij schrijft voor vakblad Broadcast Magazine en betrokken is ben bij vele tv- en omroepgerelateerde bladen. Daarnaast geeft hij les in journalistieke vakken aan de Hogeschool van Amsterdam,

Waarom Vincent Weggemans zich kandidaat stelt
‘Als docent bij de Hogeschool Amsterdam kan ik uit eerste hand kan getuigen hoezeer de mediaconsumptie onder jongeren verschilt van de mijne vroeger en nu. En het valt me op dat de redacteuren en journalisten in spe beduidend minder weten van de wereld dan je zou verwachten van een generatie die het nieuws en achtergrondinformatie op elk moment van de dag tot zich kan nemen.

Daarnaast aanschouw ik met lede ogen de teloorgang van de papieren nieuwsbrengers, landelijk én regionaal. Het gat dat zij achterlaten wordt vooralsnog nog niet digitaal opgevuld.

Ik vind goede journalistiek een nutsfunctie; vanaf het moment dat krantenbedrijven worden beschouwd als winstfabrieken, gaat het mis – zoals we in de afgelopen dertig jaar herhaaldelijk hebben kunnen zien. Ik zie daarom een belangrijke rol weggelegd voor de overheid: zij moet in haar eigen belang de journalistiek structureel in staat stellen controleur te zijn van de macht.

Daarnaast denk ik dat er voldoende private financiers te vinden zijn die de journalistiek een warm hart toedragen en willen participeren in projecten fondsen of zelfs bedrijven die slechts marginaal hoeven renderen.

Tot slot zie ik mogelijkheden voor nauwere samenwerking tussen journalistieke opleidingen en tussen die opleidingen en redacties. Het potentieel van studenten kan worden benut voor allerlei onderzoek, wat – mits goed gecoördineerd – onderzoekredacties aanzienlijk kan ontlasten en studenten een goed idee geeft van wat journalistiek onderzoek nu eigenlijk inhoudt. Want daar hebben ze doorgaans geen idee van.

Vincent is te bereiken via vincent@bureau1.nl.

Gerelateerde artikelen

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk