VVOJ Vereniging

Evert de Vos kandidaat bestuurslid

Evert de VosEvert de Vos (1960) is chefredacteur van De Groene Amsterdammer en uit die functie betrokken bij de onderzoeksprojecten van De Groene. Bij het weekblad Intermediair was hij als redacteur en later als adjunct-hoofdredacteur initiatiefnemer van verschillende grote journalistieke onderzoeken, bijvoorbeeld naar de topinkomens in de non-profitsector en de kwaliteit van business schools. Bestuurlijke ervaring deed hij op bij verschillende organisaties die zowel met vrijwilligers als professionals werkten. Hij is nu bestuurslid van het Initiatief voor Narratieve Journalistiek Nederland en het Expertisecentrum Journalistiek. Binnen de VVOJ was hij actief in de commissie voor het jaarboek en in een aantal programmacommissies voor de jaarlijkse congressen

Waarom Evert de Vos zich kandidaat stelt
Hoe kunnen we de onderzoeksjournalistiek in Nederland en België op een nog hoger plan trekken en wat voor rol kan onze vereniging daarbij spelen? Deze vraag staat volgens Evert de Vos centraal voor de VVOJ. Na de bestuurlijk woelige tijden binnen de VVOJ is het zijn ambitie de rust en vooral het vertrouwen in elkaar weer te herstellen. De aanbevelingen van de onderzoekscommissie spelen hierbij een volgens hem een essentiële rol. Daarnaast is het vooral belangrijk dat de discussies weer naar de inhoud te verleggen.

De VVOJ kan trots zijn op zichzelf. De afgelopen tien jaar heeft de onderzoeksjournalistiek zich in de lage landen sterk ontwikkeld en de vereniging heeft daaraan zeker bijgedragen. Niemand weet nog de bezweringsformule voor de crisis in de journalistiek.. Maar dat gedegen en baanbrekend onderzoek een van de reddingsboeien is, staat in middels wel buiten kijf.

De discussies van de afgelopen zomer binnen de VVOJ ziet Evert de Vos vooral als een groeistuip. Begonnen als een bevlogen, relatief kleine vrijwilligersorganisatie kwamen de structuren niet meer overeen met de groei en professionalisering die de vereniging doormaakte. Evert de Vos: ‘Ik denk dat ik vanuit mijn journalistieke en bestuurlijke ervaring kan bijdragen aan een verdere groei van de VVOJ.’

 

 

Gerelateerde artikelen

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk