Conferentie, Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

VVOJ2014 verslag: het handigst uit een digitale gereedschapskist

Titel: Het handigste uit een digitale gereedschapskist
Datum: 08 november 2014
Tijd: 14:00
Spreker: Ezra Eeman
Deelnemers: +- 25
Verslag: Charlotte Cattebeke

Ezra Eeman is de man achter @Journalism2ls op Twitter en maakte recent de overstap van Medialaan naar VRT. Als journalist en documentairemaker maakt hij vaak gebruik van (gratis) digitale tools die hem helpen in zijn research- of productieproces.

Volgens Eeman zijn er enkele basisregels die je moet hanteren als je met dergelijke applicaties aan de slag gaat.

Eerst en vooral moet je selectief zijn. Gebruik enkel tools die je echt nodig hebt. Als je eenmaal jouw ideale gereedschap hebt gevonden, is het handig om er even mee te blijven werken. Want pas dan leer je de toepassingen optimaal te gebruiken.

Doorgrond je tools en leer de shortcuts. Gebruik de handleiding.

‘Kies tien tools, gebruik die tachtig procent van je tijd en gebruik slechts twintig procent van je tijd om nieuwe technieken te ontdekken,’ aldus Eeman.

Hoe ga je als journalist actief op zoek naar nieuws op het internet?

Eeman vertelt over tools die nieuws kunnen monitoren zoals IFTTT (If This Then That). Op die manier kun je twee acties tussen verschillende applicaties automatisch met elkaar verbinden.

Zo kan je tweets verzamelen per regio of uit een bepaalde straat. Als je in een bepaalde regio een verhoogde activiteit opmerkt, vind je misschien een verhaal.

Versionista is een handige tool specifiek voor webpagina’s. Als de pagina in kwestie een update krijgt, word je op de hoogte gebracht. Handig voor pagina’s waarop vaak in alle stilte een rapport of persmededeling verschijnt.

Verder kan Heatmap News op vlak van nieuwsgaring goed van pas komen: je krijgt een kaart waarop wereldwijd de grootste nieuwsactiviteit aangeduid staat.

In combinatie met de tool Newspaper Map krijg je meteen de headlines van elk land waarop je klikt. Je krijgt dus in enkele muisklikken een idee van wat er in het buitenland gebeurt.

Ook sociale media kunnen de moderne journalist vooruit helpen.

Eeman verwijst naar het schandaal rond Ask.fm: een sociale netwerk website die in opspraak kwam omdat het concept cyberpesten uitlokt. Met enkele gevallen van zelfmoord tot gevolg. Hoewel de oprichters hun digitale sporen vakkundig gewist hadden, konden ze toch opgespoord worden.

Followerwonk registreert de relaties tussen verschillende Twitteraars.

Ilya Terebin en Mark Terebin, oprichters van Ask.fm, werden door veel mensen gevolgd maar volgden zelf erg weinig mensen. Van die mensen waren er slechts vijftien gemeenschappelijk.

Als daar iemand tussen zit die zelf bijna geen volgers heeft, dan is er vaak een persoonlijke link.

Op die manier konden ze de identiteit van Mark Terebins vriendin achterhalen: zij had haar online gegevens niet gewist. Het bleek een koud kunstje om de locatie van Mark Terebin en zijn vriendin op te sporen (ondanks hun nieuwe verblijfplaats).
Dat komt omdat de dame in kwestie tijdens het joggen gebruik maakte van een applicatie op haar smartphone.

Aan handige tools geen gebrek: van systemen om je e-mails te versleutelen tot het terug online halen van een gewiste website…

Wie deze online tools omarmt en ze goed leert gebruiken, kan als journalist veel tijd winnen en tot nieuwe inzichten komen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk