Nieuws

De groeiende kloof tussen journalisten en uitgevers: een paradox binnen de journalistiek?

In zijn column voor de VVOJ vertelt Huub Schuijn, 24 jaar, over zijn ervaringen als  nieuwkomer binnen het journalistieke speelveld. Hij beschrijft hij zijn ervaringen én ideeën over journalistiek, innovatie binnen de mediawereld en de perikelen van alledag waar hij tegen aan loopt als ondernemer met zijn startup Yournalism.  Lees deel 3: De groeiende kloof tussen journalisten en uitgevers: een paradox binnen de journalistiek?

Meepraten over de thema’s in deze rubriek? Dat kan. Log in en scroll op deze pagina naar beneden. Discussies zijn besloten, uitsluitend toegankelijk én zichtbaar voor leden. 

door Huub Schuijn

Afgelopen week was ik aanwezig bij het congres van de VVOJ in het pittoreske Kortrijk. Onderweg naar het congres discussieerde ik in de auto met Alexander Pleijter en Jelle Kamsma over de ontwikkelingen in het medialandschap. Het ging over verdienmodellen, de opkomst van freelancers, over de mogelijkheid de nieuwsconsument meer te betrekken bij journalistiek en, onvermijdelijk, ging het ook over de slinkende budgetten voor onderzoeksjournalistiek.

“Hoe kunnen we meer geld en tijd maken voor de life line van onze waakhondsfunctie?”

Eenmaal aangekomen in Kortrijk trof ik voor het eerst in mijn leven een zaal met enkel (onderzoeks)journalisten aan. Een slag apart. We verzamelden ons in een grauwe collegezaal, en alhoewel ik mij een buitenbeentje voelde, de stilzwijgende verbroedering van deze vakmensen was direct voelbaar in de collegebanken. Wij weten samen hoe moeilijk de zoektocht naar de waarheid kan zijn.

Jeroen Akkermans hield een keynote en voor het eerst realiseerde ik me hoe alleen journalisten zich kunnen voelen. Alleen, in hun strijd tegen onrechtvaardigheid, worstelend tussen hun wisselende rol als journalist en activist.

Het zette me aan het denken. Waarheidsvinding lijkt in een zeer ingewikkeld huwelijk geraakt te zijn met de News Pulse. De onderste steen lijkt pas boven te komen als de nieuwswaardigheid ervan gelegitimeerd wordt door de waan van de dag. Want de waan van de dag wordt niet meer bepaald door de journalist met zijn artikelen, maar door een concurrentiestrijd van uitgevers om de meeste abonnees, views, clicks en likes.

Content moet verkopen, dus onze kranten, bulletins of uitzendingen moeten gevuld worden met aansprekende content. Dat wat de ‘actualiteit’ niet meer raakt of te ingewikkeld is om in een headline te vertellen, wordt naar achteren geschoven. Althans zo lijkt het.

Ik vind het zo paradoxaal, terugdenkend aan het gesprek van eerder die dag in de auto op de Belgische snelweg. Er is helemaal geen waan van de dag, geen News Pulse, als journalisten stoppen met het zoeken naar de waarheid. Tegelijkertijd lijkt er geen ruimte voor het werk van de journalist.

“Diepgravend onderzoek past nu eenmaal niet meer in ons uitgeefmodel”, heb ik wel eens gehoord.

De onderzoeksjournalist wordt in de steek gelaten. De kloof tussen journalist en uitgever wordt dieper en dieper.

Het raakte me dat die voelbare verbroedering tijdens de keynote van Akkermans alleen werd gedeeld met de journalist. Waar waren de uitgevers en de business developers uit de mediawereld? Zij hadden dit moeten horen. Want de kloof moet worden gedicht.

Het is tijd voor een herijking van de nieuwsdynamiek en daarmee het teweegbrengen van een verandering in de manier waarop resultaat uit waarheidsvinding wordt uitgegeven. De 24 hour news cycle is mainstream en op basis van headlines. Dit model moet wat mij betreft long tail worden, op maat en voor ieder wat wils.

Ieder nieuwswaardig bericht dat de waan van de dag niet overleefd, verdient het wel om een publiek te krijgen. Om een impact of verandering te maken in de maatschappij. Vindt u niet?

Wie van u ziet deze kloof tussen journalisten en uitgevers ook verschijnen? Of juist helemaal niet? Welk uitgeefmodel zou de productie van diepgravende journalistiek kunnen stimuleren en vice versa? Ik ontvang graag uw reacties!

Meepraten over de thema’s in deze rubriek? Dat kan. Log in en scroll op deze pagina naar beneden. Discussies zijn besloten, uitsluitend toegankelijk én zichtbaar voor leden. 

Eerdere afleveringen in de rubriek Yournalism, jonge honden in de journalistiek
De evolutie van massa-communicatie: van top-down near bottom up, 26 oktober 2014
Yournalism, jonge honden in de journalistiek, 5 oktober 2014

 

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk