Nieuws

De Loep 2014 uitgereikt

Vrijdagavond 7 november is voor de elfde keer de De Loep 2014 uitgereikt, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke producties. In de categorie tekst won Geert Sels van de Standaard de prijs voor zijn artikelenreeks over het lang nagenoeg onbekend gebleven verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier het Juryrapport van De Loep 2014
Bekijk hier de foto’s van de uitreiking, deel 1
Bekijk hier de foto’s van de uitreiking, deel 2

DE LOEP 2014 voor de beste audiovisuele productie werd toegekend aan Aart Zeeman (KRO-NCRV Brandpunt) en Siebe Sietsma (RTL Nieuws) voor hun producties over met toeslagen frauderende Bulgaren.

Er werd dit jaar opnieuw geen Loep voor digitale producties uitgereikt, wel waren er twee stimuleringsprijzen voor online-producties die dicht in de buurt kwamen.

De Aanmoedigingsprijs 2014 (voor onderzoeksjournalisten niet ouder dan 30 jaar) werd uitgereikt aan Belia Heilbron, Jelmer Mommers, Thomas Muntz en Huib de Zeeuw, voor hun artikel ‘De herontdekking van de polder’ in De Groene Amsterdammer.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de conferentie van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Kortrijk.

Het is het elfde jaar dat de prijs voor de beste Nederlandstalige journalistieke onderzoeksproducties werd uitgereikt. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter Marc Chavannes.

In een medialandschap waar overnames, samenvoeging van titels, bezuinigingen in de omroep en vervluchtigende verdienmodellen bij de dag- en weekbladen het klimaat bepalen, is onderzoeks-journalistiek geen vanzelfsprekende zaak, zo stelde het juryrapport. Des te verheugender was, volgens de jury, dan ook de oogst aan inzendingen voor De Loep: 104 in totaal.

De jury werd getroffen door de hoge kwaliteit van de inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs, de opmars van onderzoek naar kunst en voedselveiligheid, en naar lastige thema’s als energiepolitiek en CO2-emissies of niet-voor-de-hand-liggende onderwerpen als zandroof of rozenverkopers.

Met zoveel onderzoekende media en een dergelijk breed scala aan onderzoeksobjecten blijkt onderzoeksjournalistiek eens te meer geen elitaire zaak voor alleen vermogende media of op sensatie mikkende onthullingen.

De jury heeft opnieuw geen digitale productie met een Loep kunnen bekronen. De ingezonden producties verkenden steeds meer de mogelijkheden die het digitale domein heeft als het gaat om het vergaren, verwerken en vertellen van onderzoeksproducties, maar haalden nog niet het niveau dat tekstuele en audiovisuele winnaars een Loep oplevert.

De jury heeft ter stimulans wel opnieuw twee producties een speciale vermelding en ondersteuning met een klein geldbedrag willen geven: ‘Big Business is watching you’ van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis voor De Correspondent en Politiewaarismijnaangifte.nl van Ronald Sistermans, Joris Janssen en Bastiaan Hetebrij voor NCRV Altijd Wat Monitor.

Geert Sels, De Standaard. Prijswinnaar De Loep 2014, categorie tekstuele producties
Geert Sels, De Standaard. Prijswinnaar De Loep 2014, categorie tekstuele producties

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvingen per productie 1.500 euro, en per persoon een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaars van de Aanmoedigingsprijs ontvingen elk een oorkonde en gezamenlijk 750 euro. De beide winnaars van de stimuleringsprijs Digitale Loep ontvingen een oorkonde en elk 750 euro.

Meer informatie over de winnende producties: 

  • Het Dossier Bulgarenfraude bevatte nieuwsitems voor RTL Nieuws van Siebe Sietsma en achtergronditems van Aart Zeeman voor KRO-NCRV Brandpunt. De producties versterkten elkaar en gaven een onthutsend inzicht in de fraude met toeslagen door Bulgaren. Een onwetende staatssecretaris en een schromelijk tekortschietende belastingdienst maakten het verhaal compleet. De beelden en de ongeremde erkenning door een aantal daders zorgen nog voor extra toegevoegde waarde.
  • In Dossier Naziroofkunst, een serie artikelen voor De Standaard, onthulde Geert Sels het vrijwel onbekende verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek moest vrijwel vanaf nul beginnen en leidde tot veel ophef. Klassiek speurwerk van niveau, vond de jury.
  • In ‘De herontdekking van de polder’, een artikel voor De Groene Amsterdammer, geven Belia Heilbron, Jelmer Mommers, Thomas Muntz en Huib de Zeeuw een uiterst gedetailleerd inzicht in hoe de Nederlandse poldercultuur werkt. Een omvangrijk onderzoek, op basis van veel bronnenmateriaal en talloze gesprekken. En dat dan nog eens spannend en leesbaar geschreven ook

Links:
Alles over De Loep
VVOJ berichtgeving over De Loep 2014
De Week van… Geert Sels, Villamedia 12 november 2014
Wat heeft de prijs voor de journalistiek opgeleverd? De Nieuwe Reporter, 6 november 2014

 

 

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk