Nieuws

Yournalism: jonge honden in de journalistiek

Terug van weggeweest op de VVOJ-website: de column over een bijzonder journalistiek project. Huub Schuijn, jonge journalistieke ondernemer, volgt Jan Rozendaal op, die twee jaar lang columns schreef over zijn onderzoeksredactie bij het Dagblad van het Noorden. Huub Schuijn is 24 jaar en voelt zich een nieuwkomer binnen het journalistieke speelveld. In deze nieuwe rubriek beschrijft hij zijn ervaringen én ideeën over journalistiek, innovatie binnen de mediawereld en de perikelen van alledag waar hij tegen aan loopt als ondernemer met zijn startup Yournalism.  Lees deel 1: Crowdfunding voor onderzoeksjournalistiek: De weg naar antwoorden op jouw vragen?

Log in op de VVOJ-website en reageer op dit artikel. Huub Schuijn: ‘Dat zal mij nieuwe inzichten geven en hopelijk de journalistiek een stukje verder helpen.’

door Huub Schuijn

Ik lijd aan ‘nieuws obesitas’. Het medialandschap voedt mij met de laatste nieuwsbites als BigMac menu’s: NU.nl geeft mij real time updates in hapklare broken en uitgevers verkopen hun kwaliteitscontent voor een kwartje in de online kiosk van Blendle. Het snelle fastfood nieuws en de stuntprijzen maken dat ik mij verzadigd voel. Hoe voedzaam was de content die ik zojuist tot me heb genomen? Gaf het antwoord op mijn vragen? Of voel ik mij na twee keer kauwen en slikken alleen nog maar hongeriger?

Bekijk hier mijn Tedx toespraak over Yournalism.

Op zoek naar voedzame antwoorden, met elkaar

In het steeds verder uitgestrekte medialandschap van vandaag de dag is er nog maar een handjevol media dat zich richt op onderzoeksjournalistiek. Weinig van deze media betrekt hun lezers bij de totstandkoming van content. Wat ik mis is een platform waar mijn vraag leidend is. Wat wil ik laten uitzoeken door een journalist? Achter welke gesloten deuren vind ik dat er eens gekeken moet worden wat er gaande is? Het is om deze reden dat ik samen met Sybren Kooistra en Wadim Seminksy Yournalism heb opgericht.

Jij bepaalt het volgende verhaal

Yournalism is het eerste crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek. Mensen kunnen bijdragen door onderzoeksvragen in te dienen bij onze redactie, of door een klein bedrag te doneren om daarmee onderzoeksprojecten te kunnen realiseren. Bekijk in deze film hoe Yournalism werkt.

Samen kunnen we Yournalism doen slagen

Mede dankzij het winnen van The Challenge, de Tegel en het Google Startup Weekend, hebben wij een vliegende start kunnen maken om ons concept tot uitvoer te brengen. De weg was lang, uitdagend en zwaar, maar vooral ook heel inspirerend en leerzaam.

Wij hadden nooit durven dromen dat we binnen minder dan 8 maanden tijd drie prijzen zouden winnen, bij TEDx én Lowlands zouden spreken over Yournalism, dat we door bedrijven als Google geholpen zouden worden en dat we meer dan 4.000 (!) mensen via social media aan ons hebben weten te binden.

En nu hopen we samen met deze community te bewijzen dat het concept werkt, dat Yournalism niet alleen een mooi idee is, maar een kans van slagen heeft. Alle hulp is welkom, samen zijn we in staat om meer onderzoeksjournalistiek te realiseren.

Journalisten: meld je aan

Onderzoeksjournalisten van de VVOJ, graag nodig ik jullie uit om Yournalism nader onder de loep te nemen. Alle feedback, op- en aanmerkingen zijn van harte welkom! En nog liever: meld je aan als onderzoeksjournalist. Je wordt dan opgenomen in onze pool en koppelen jouw specifieke expertise aan specifieke onderzoeksvoorstellen. Aanmelden kan via onze website.

Huub Schuijn verwelkomt jou reactie. Log in op de VVOJ website en reageer. 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk