Tipflits, Woo

De club van 100

Met de aanname op 21 augustus j.l. door het Panamese parlement van een Wet openbaarheid van bestuur wordt een mijlpaal bereikt. Als de Panamese president de wet ondertekent zijn er wereldwijd honderd landen met zo’n wet, zo telt Access Info Europe, de NGO die zich inspant voor vrije toegang tot overheidsinformatie en transparantie. Nog geen reden voor een feestje, want alleen het hebben van een wet is niet genoeg, deze moet ook nog eens werken. Hoe dat wereldwijd zit, kan je hier vinden, op een handzame kaart waarachter een database met informatie over wobben in de wereld.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk