Nieuws

Dag van het grote verhaal

Je bent freelancer en je wilt een groot journalistiek verhaal maken. Hoe ga je dan te werk? Dat kun je op 19 september uitvinden bij de Dag van het Grote Verhaal. Tijdens deze speciale trainingsdag, georganiseerd door de VVOJ, de FLA, Stichting Verhalende Journalistiek en de MA Journalistiek (Mediastudies) van de UvA kunnen journalisten zich bekwamen in alle vaardigheden die komen kijken bij een dergelijke productie.

Want, hoe doe je dat als freelancer? Welk medium gaat zich committeren aan jou en dat grote project? Wie betaalt al je reiskosten en – niet te vergeten – al die uren die je erin steekt?

Sprekers zijn onder meer Joshua Hammer, oud-chef Newsweek en freelance journalist die drie dollar per woord betaald krijgt bij zijn opdrachtgevers, waaronder The New Yorker, the New York Times en the Atlantic Monthly. Daarnaast spreekt undercoverjournalist Stella Braam (auteur van boeken als ‘Grijze wolven’ en ‘Tussen gekken en gajes’).

En Arnold van Bruggen vertelt over zijn prijswinnende Sotchi project, waarbij hij bijeenkomsten voor donateurs organiseerde, in allerlei buitenlandse media publiceerde en uiteindelijk een aantal winstgevende boeken maakte.

Tussendoor lichten uiteenlopende freelance journalisten in korte presentaties (TED Talks) toe hoe ze hun projecten en artikelen gefinancierd kregen. Ook is er een panel van deskundigen waar freelance journalisten hun omvangrijke journalistieke project kunnen pitchen – want welk verhaalidee is die extra investering waard?

Deelnemen kost € 75, maar ben je lid van de VVOJ of vriend van de Stichting Verhalende Journalistiek, dan kun je gebruik maken van een aantrekkelijke korting en betaal je slechts € 60,-. FLA-leden betalen € 55,-.

Bekijk alle programma-informatie en de prijzen in de VVOJ Agenda. Het voorlopige programma vind je hierbij, aanmelden kan met een mail aan dagvanhetgroteverhaal@gmail.com.

 

Programma Dag van het Grote Verhaal*

Datum:             19 september 2014

Locatie:            9.30-17 uur in theaterzaal UvA

Nieuwe Doelenstraat 16-18, naast café De Jaren, Amsterdam

 

9.30-9.45              Opening door Mark Deuze, hoogleraar journalistiek UvA Mediastudies.

9.45-10.45             Eerste keynote: Arnold van Bruggen, o.a. Sochi Project:

Hoe kom je tot een goed idee voor een verhaal? En hoe verkoop je het?

10.45-10.55             TEDtalk 1

10.55-11.05             TEDtalk 2

11.05-11.30             Koffie

11.30-12.30             Tweede keynote: Joshua Hammer

Hoe zet je een groot verhaal op? Hoe zorg je voor de juiste organisatie en voor de financiën?

12.30-12.40             TEDtalk 3

12.40-12.50             TEDtalk 4

12.50-14.00             Lunch

14.05-15.05             Derde keynote: Stella Braam

Je hebt een geweldig idee, dat heb je al verkocht. En hoe ga je vervolgens met zo’n complex idee aan de slag, zeker als het zich op verschillende platforms moet gaan afspelen?

15.05-15.15             TEDtalk 5

15.15-15.25             TEDtalk 6

15.25-15.45             Pauze

15.45-16.45             Panel: Hoe beoordeel je projecten?

Met Mariette Wolf (Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten); Frits van Exter (Vrij Nederland); Maarten Boers (uitgeverij Nieuwe Amsterdam), Tilly Hermans (uitgeverij Atlas/Contact) en Jeroen van Bergeijk (uitgeverij Fosfor).

17.00-19.00           Borrel, met presentatie van het Handboek Verhalende Journalistiek (uitgeverij Atlas/Contact) door auteur Henk Blanken.

* wijzigingen voorbehouden

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk