Nieuws

Handboek verhalende journalistiek

Op 4 september verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact het Handboek verhalende journalistiek. Journalisten Henk Blanken en Wim de Jong pleiten in dit boek voor een journalistieke verteltrant die gebruikmaakt van technieken zoals die door verhalenvertellers worden gebruikt.

Uitgangspunt van het betoog is dat  journalistieke verhalen die krachtiger zijn dan de feiten, dwingender en langer houdbaar zijn dan het nieuws. De twee journalisten betogen bovendien dat media, maar ook onafhankelijke journalisten, zich vooral kunnen onderscheiden van de massa door het maken van eigen verhalen die grondig zijn onderzocht en bovenal meeslepend geschreven.

In het Handboek verhalende journalistiek, dat verschijnt kort voor de Dag van het Grote Verhaal en daar door Henk Blanken gepresenteerd zal worden, maken Blanken en De Jong beginnende en gevorderde journalisten vertrouwd met de technieken van de literaire non-fictie. Beide auteurs putten niet alleen uit hun lange ervaring als journalist en docent journalistiek, maar interviewden voor dit boek ook Nederlandse collega’s over hun werkwijze, ervaringen en keuzes.

Links:
* Meer informatie over het Handboek verhalende journalistiek
* Schrijf je in voor de dag Dag van het Grote Verhaal

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk