Kenniscentrum, Nieuws

Deense journalisten veroordeeld vanwege publicatie MRSA-bacterie

Een Deense rechtbank heeft de Deense journalisten Nils Mulvad en Kjeld Hansen veroordeeld vanwege hun publicaties over de verspreiding van een MRSA-bacterie in 2010. De twee journalisten, medeoprichters en lid van het Global Investigative Journalists Network, maakten in 2010 een reportage over twee kinderen die besmet waren geraakt met de MRSA-bacterie in het Deense Løgstør. Ze ontdekten dat 10 Deense varkensboerderijen verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de MRSA bacterie. Deze bacterie is berucht vanwege het feit dat hij resistent is tegen antibiotica.

Mulvad en Hansen lieten via de zaak van de twee kinderen zien dat de Deense overheid geen greep meer had op de verspreiding van de levensbedreigende MRSA-bacterie.

De Deense rechtbank oordeelde dat de twee journalisten de geheimhoudingswet hadden overtreden: ze hadden de namen van de tien boerderijen waar de MRSA bacterie vandaan kwam, niet bekend mogen maken.
Nils Mulvad noemde het vonnis van de rechter “een gigantische terugslag voor de vrije pers in Denemarken.”
Lees hier en hier meer over de kwestie.

 

 

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk