Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

Story-Based Inquiry training

Snel en doeltreffend researchen voor (lange) verhalen

Docent: Luuk Sengers

Wat ga je in de training laten zien?
“Story-Based Inquiry” is een onderzoeksmethode speciaal voor journalisten en andere professionals die een uniek verhaal willen vertellen. In een paar eenvoudige maar weldoordachte stappen wordt een vaag idee omgezet in een concreet en onderzoekbaar scenario voor een krachtig artikel (draaiboek) of verslag.

De methode is door Mark Lee Hunter en Luuk Sengers, twee onderzoeksjournalisten die ook trainingen geven, ontwikkeld in opdracht van Unesco en van het Centre for Investigative Journalism van City University in Londen. Hun handboeken (te vinden op www.storybasedinquiry.com) zijn in verschillende talen uitgegeven en behoren tot de meest verspreide werken over onderzoeksjournalistiek. Van Europa tot Afrika en van Azië tot Amerika zijn er opleidingen en journalisten die de methode met succes toepassen.

Gedurende de training komen de volgende technieken aan de orde:
1. De hypothese als creatieve motor
De deelnemers leren een verhaalidee formuleren als een hypothese die kan worden onderzocht. Deze creatieve techniek helpt ze om te bepalen waarnaar ze precies op zoek zijn en wat voor hun lezers, luisteraars of kijkers van belang is. Het is eenvoudiger om in redactievergaderingen over hypotheses te praten, dan over vage ideeën.
2. Het Verborgen Scenario
De volgende stap is een techniek om de hypothese te testen. De deelnemers maken een tijdlijn van gebeurtenissen die met de hypothese samenhangen en die afzonderlijk kunnen worden onderzocht. Daarna worden deze gebeurtenissen geformuleerd als waardevolle scènes en tenslotte voorzien van mogelijke bronnen. Het resultaat is een uitgewerkt researchplan, dat redacteuren
houvast geeft bij hun speurtocht en chefs en eindredacteuren bij hun planning.
3. De Masterfile
Vervolgens leren de deelnemers hoe ze het materiaal dat ze in (complexe) onderzoeken verzamelen, snel en makkelijk kunnen bewaren, analyseren en delen met collega’s. Ze maken een zogenaamde ‘masterfile’, een eenvoudige maar zeer effectieve database in Word. De master file begint met de hypothese en eindigt met geannoteerde notities. Omdat in de master file al tijdens het onderzoek alles wordt samengebracht dat voor het artikel of de uitzending nodig is, wordt kostbare tijd bespaard.

Wat ga je de deelnemers laten doen?
De deelnemers worden uitgenodigd een idee voor een verhaal mee te nemen naar de training. Tijdens de sessies gaan ze dat idee stap voor stap uitwerken tot gedetailleerd researchplan, inclusief bronnen, en een outline voor hun verhaal.
Welk vaardigheden kunnen de deelnemers na afloop direct toepassen? (M.a.w. Wat kun je als je klaar bent met de cursus?)
De deelnemers zijn na afloop in staat binnen een uur een goeddoordacht plan te schrijven, op twee A-viertjes, voor een onderzoeksverhaal. Een plan dat ze vervolgens met opdrachtgevers/chefs/collega’s kunnen bespreken (en eventueel aanpassen) en dat dient als een praktische roadmap voor hun onderzoek.
Welke voorkennis is vereist bij de deelnemers? Welke literatuur moeten de deelnemers vooraf lezen?
Van de deelnemers wordt alleen verwacht dat ze een bruikbaar verhaalidee meenemen naar de eerste sessie.
Welke literatuur gebruik je in de training? Waar is die literatuur verkrijgbaar en tegen welke prijs?

De theoretische inhoud van de training is terug te vinden in drie handboekjes:
* Mark Lee Hunter (ed.), Story-Based Inquiry. A Manual for Investigative Journalists, Unesco 2009
* Luuk Sengers and Mark Lee Hunter, The Hidden Scenario. Plotting and Outlining Investigative Stories, Centre for Investigative Journalism, London 2012
* Mark Lee Hunter and Luuk Sengers, The Story Tells the Facts. Structuring and Composing Investigative Narratives, Centre for Investigative Journalism, London 2012

Maximaal aantal deelnemers:
10 per groep

Duur van de training (in uren):
2 hele dagen of vier dagdelen

Beschikbare data in 2014:
mei, oktober, december

Zie voor meer informatie de website.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk