Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

Datajournalistiek, van idee tot verhaal. Training

Docent: Peter Verweij

De training heeft de volgende onderdelen:
Story idee; Vinden van data; scrapen(Outwit-Hub) en importeren van data; data cleaning(refine); analyse van data met Excel; visualisatie met Tableau en Google Fusion Tables; produceren van de story.

Wat is het doel van de training?
1. Vinden van een verhaal in data; 2 skills voor het bewerken van data als basis voor een verhaal

Wat laat je in de training zien?
Hands-on training met data uit verschillende software paketten

Wat ga je de deelnemers laten doen?
Toepassen van vaardigheden in project: zelf onderwerp kiezen, data verzamelen en analyseren en verwerken tot een publicabel verhaal.

Welke vaardigheden kunnen de deelnemers na afloop direct toepassen? (M.a.w. Wat kun je als je klaar bent met de cursus?) Of: Hoe zijn de vaardigheden of de kennis toepasbaar?)
1. datajournalistiek is een andere manier om journalistieke verhalen te maken en onderwerpen te herkennen; 2. de vaardigheden uit de training stellen je in staat data te bewerken zodat ze kunnen dienen als basis voor een verhaal; 3. het produceren van een verhaal van story idea tot eindproduct.
Welke voorkennis is vereist bij de deelnemers?
Goede computervaardigheden en een beetje kennis van Excel is meegenomen
Welke literatuur moeten de deelnemers vooraf lezen?
Alle basisliteratuur is online en gratis beschikbaar; voor verdieping zijn verschillende e-books en hardcopies aan te raden.

Maximaal aantal deelnemers:
15-20

Waar en wanneer wordt de training aangeboden?
Als training door derden
– CCJ- Centrum voor Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht
Als training door jouzelf:
– Op aanvraag doe ik in-company training;
– Voor groepen op aanvraag speciale arrangement.

Als training door de VVOJ: welke data of periodes ben je (voorlopig) beschikbaar?
In onderling overleg

Duur van de training (in uren):
2-3 volle dagen; 16-20 uur

Peter Verweij’s blog bevat verschillende voorbeelden, boekbesprekingen, tips en trucs.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk