Nieuws

Bijleren? Pak ‘n (gratis!) MOOC mee

Bijleren van achter je bureau? Al dat je nodig hebt is een internetverbinding, want het is nog gratis ook.

Op 19 mei aanstaande start de grootste open online cursus datajournalistiek ooit, met als titel ‘Doing Journalism with Data: First Steps, Skills and Tools’. Grote namen uit de wereld van datajournalistiek hebben zich als instructeur verbonden aan de training, onder wie Steve Doig, Simon Rogers en Paul Bradshaw. Alle informatie vind je op de cursuspagina en via VVOJ Medialab.

Wil je wat breder kijken dan data-journalistiek? Volg dan de ‘MOOC’ van het Knight Center for Journalism in the Americas over “Investigative Journalism for the Digital Age“. Trainers als Brant Houston, opnieuw Steve Doig en Lise Olsen nemen je mee langs de ‘paper trail’, de ‘people trail’ en de ‘data trail’. De cursus duurt vijf weken en begint op 12 mei. Aanmelden kan hier.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk